Quality control of commercial samples of “arnica” (Arnica montana and Solidago chilensis) from Rio de Janeiro, Brazil

Autores

  • Pedro Nogueira Araújo Universidade Federal do Rio de Janeiro Faculdade de Farmácia Departamento de Produtos Naturais e Alimentos
  • André Luis Alcantara Guimarães Departamento de Produtos Naturais e Alimentos, Faculdade de Farmácia, Universidade Federal do Rio de Janeiro. http://orcid.org/0000-0002-0801-6993
  • Mirian Ribeiro Leite Moura Universidade Federal do Rio de Janeiro Faculdade de Farmácia Departamento de Produtos Naturais e Alimentos
  • Ana Cláudia de Macêdo Vieira Universidade Federal do Rio de Janeiro Faculdade de Farmácia Departamento de Produtos Naturais e Alimentos

DOI:

https://doi.org/10.18406/2316-1817v13n120211561

Palavras-chave:

Plant anatomy. Chemical markers. Medicinal plants. Traditional phytotherapeutic products. Quality markers.

Resumo

Arnica montana is a medicinal plant native to Europe and used topically to treat contusions, inflammations, and muscular aches. Studies have confirmed the anti-inflammatory activity of extracts of this plant, which can be attributed to the presence of lactones. Its use in Brazil has traditionally been substituted by the species Solidago chilensis, which demonstrates similar therapeutic activity but is more adapted to a tropical climate. It is known that S. chilensis can be used as a substitute for A. montana as they both contain similar active compounds. We acquired eight different commercial brands of “arnica” sold in Rio de Janeiro State, Brazil, in 2013. The analyses of these products were divided into four categories: labeling, macroscopic, microscopic, and microchemical analysis. Labeling analysis followed RDCs (“Resolução de Diretoria Colegiada”) standards (10/2010 through 26/2014). The morphological analyses were performed using microscopic techniques and were followed by microchemical analyses. Our results indicated that none of the samples were in complete conformity with labeling standards, the material was poorly conserved, contaminants were abundantly present, the species were incorrectly identified, and the directions of use were inadequate and potentially dangerous to human health.

 

Biografia do Autor

André Luis Alcantara Guimarães, Departamento de Produtos Naturais e Alimentos, Faculdade de Farmácia, Universidade Federal do Rio de Janeiro.

Universidade Federal do Rio de Janeiro - Graduação em Ciências Biológicas - Ecologia (2003-2007);

Universidade Federal do Rio de Janeiro - Mestrado em Botânica (Museu Nacional/2008-2010). Doutor em Botânica (Museu Nacional/2011-2013);

Universidade Federal do Rio de Janeiro - Professor da Faculdade de Farmácia (2011-2013);

UNIFESO - Professor de Graduação em Ciências Biológicas e Farmácia (2011-2013);

UNISUAM - Professor de Graduação em Farmácia (2013);

UFRJ (2015 atual) - Professor Adjunto da Faculdade de Farmácia.

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Publicado

26-05-2021

Como Citar

Araújo, P. N., Guimarães, A. L. A., Moura, M. R. L., & Vieira, A. C. de M. (2021). Quality control of commercial samples of “arnica” (Arnica montana and Solidago chilensis) from Rio de Janeiro, Brazil. Revista Agrogeoambiental, 13(1). https://doi.org/10.18406/2316-1817v13n120211561

Edição

Seção

AGRONOMY