Effect of biofertilizer on soil fertility and lettuce nutrition
DOI:
https://doi.org/10.18406/2316-1817v12n120201414Palavras-chave:
Lactuca sativa L. Organic production. Efficient microorganisms. Organic cocktail.Resumo
This work aimed to evaluate the effect of the application of efficient microorganisms (EM), in the form of a biofertilizer, on soil fertility and leaf nutrition of lettuce during two crop cycles. One of the biggest challenges of organic production is the fertilization of crops. EMs are considered an alternative, sustainable, safe and low-cost technique to increase the productivity of organic foods, and their use is a good option for agroecological management. For the capture of the EMs and the production of the biofertilizer, a rice substrate was used, according to the methodology used by Brazilian Ministry of Agriculture, Cattle and Supplying (MAPA, in Portuguese: Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento). Soil samples were collected at the beginning of the first cycle and at the end of the second cycle. The samples were sent for chemical analysis, in order to evaluate possible changes in the concentration of Ca, Mg, K, P and Zn, as well as the levels of CTC, base saturation, organic matter and pH. For leaf analysis, leaf concentrations of the following nutrients were observed: N, P, K, Ca, Mg, S, B, Cu Fe, Mn, Zn. The results were satisfactory for the treatment that received weekly application of efficient microorganisms, which resulted in a greater increase of the elements K, Zn and Ca in the soil. As for leaf concentrations, there was a significant difference for N and P (48 and 9.2 g kg-1, respectively) in the treatment used with biofertilizer.
Referências
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Arquivos adicionais
- Tabela 3 - Teores foliares dos nutrientes observados na análise química, primeiro e segundo ciclo, e a NORMA dos níveis ideais para cada nutriente.
- Gráfico 4 - Variação para os elementos observados nas análises químicas do solo de todos os tratamentos.
- Gráfico 3 - Valores de cálcio e magnésio para os tratamentos no segundo ciclo da cultura.
- Gráfico 2 - Valores de cálcio e magnésio para os tratamentos no primeiro ciclo da cultura.
- Gráfico 1 - Relação Ca:Mg para todos os tratamentos nos dois ciclos da cultura, comparando-se com o valor considerado ideal.
- Tabela 2 - Resultados para as relações entre Ca, Mg e K para todos os tratamentos nos dois ciclos da cultura.
- Figura 1 - (A) Substrato utilizado para captura dos EM’s. (B) Telha com o substrato depositado na mata. (C) Cobertura da telha com a serrapilheira. (D) Porção de arroz coberto pelos bolores, que serão selecionados e utilizados como biofertilizante.
- Figura 2 - (A) Microrganismos Eficientes armazenados em garrafas pets para produção do coquetel biológico. (B) Coquetel biológico pronto para uso, após aproximadamente 20 dias de fermentação.
- Tabela 1 - Resultados das análises química para cada tratamento, primeiro e segundo ciclo.
- Gráfico 5 - Desvio percentual ótimo para as concentrações de nutrientes nos tecidos foliares de todos os tratamentos no primeiro ciclo.
- Gráfico 6 - Desvio percentual ótimo para as concentrações de nutrientes nos tecidos foliares de todos os tratamentos no segundo ciclo.
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