Growth, nutrition and health of coffee seedlings grown with increasing limestone doses in the substrate

Autores

  • Gabriela de Oliveira Santos Reis Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sul de Minas Gerais (IFSULDEMINAS) - Campus Inconfidentes
  • Bruno Manoel Rezende de Melo
  • Sindynara Ferreira
  • Lilian Vilela Andrade Pinto

DOI:

https://doi.org/10.18406/2316-1817v15nunico20231729

Palavras-chave:

Coffea arabica, Soil fertility, Liming, Cercospora coffeicola

Resumo

During coffee crop formation, seedlings quality is an essential factor to ensure the plants full development. Applying limestone to the substrate is a common practice to correct acidity, thus increasing nutrient availability. Therefore, we aimed to evaluate the effect of increasing limestone doses in the substrate regarding growth, nutrition, health, and quality of coffee seedlings. The experiment was conducted in the plant nursery at the IFSULDEMINAS – Inconfidentes Campus, with an experimental design in randomized blocks with five replications; the treatments received the following limestone doses per cubic meter of substrate: T1: 0 g; T2: 600 g; T3: 1,200 g; T4: 1,800 g; T5: 3,000 g. After 208 days of sowing, samples were collected for leaf analysis. The growth and quality of the seedlings and their incidence and severity of Cercospora were also evaluated. A statistical difference was found in leaf analysis for nitrogen, potassium, and manganese absorption, with no statistical difference for Cercospora coffeicola leaf spots  in all treatments. Therefore, the increasing limestone doses do not influence growth, nutrition, and health of the coffee seedlings of the Mundo Novo 376/4 cultivar.

Referências

BARROS, R.S.; MAESTRI, M.; VIEIRA, M.; BRAGA-FILHO, L.J. Determinação de área de folhas do café (Coffea arabica L. cv. 'Bourbon Amarelo'). Revista Ceres, v.20, n.107, p.44-52, 1973.

BRANDÃO, A. S.; GONÇALVES, R. G. M.; CASTRO, T. A. V. T.; SILVA, D. G.; BERBARA, R. L. L.; LEAL, M. A. A.. Desempenho de substratos alternativos na produção de mudas de hortaliças. Revista Ibero Americana de Ciências Ambientais, v.11, n.7, p.64-73, 2020. DOI: http://doi.org/10.6008/CBPC2179-6858.2020.007.0006

CONAB - COMPANHIA NACIONAL DE ABASTECIMENTO. Acompanhamento da safra brasileira de café. Brasília, DF, v. 9, safra 2021, n. 1, jan. 2022.

COSTA, B. P.; DUARTE JÚNIOR; J. B., REGO, C. A. R. de M., COSTA; A. C. T. da; LANA, M. do C. Uso do calcário e do gesso agrícola em duas épocas de implantação do Coffea arabica L. Revista Brasileira de Agropecuária Sustentável, v. 10, n. 1, p. 241–247, 2020. Disponível em: https://periodicos.ufv.br/rbas/article/view/9940. Acesso em: 05 maio 2022.

DICKSON, A.; LEAF, A. L.; HOSNER, J. F. Quality appraisal of white spruce and white pine seedling stock in nurseries. The Forestry Chronicle, v. 36, n. 1, p. 10-13, 1960. Disponível em: https://pubs.cif-ifc.org/doi/pdf/10.5558/tfc36010-1. Acesso em: 05 maio 2022.

FERREIRA, D. F. SISVAR: um programa para análises e ensino de estatística. Revista Científica Symposium, v. 6, n.2, p. 36-41, 2008. Disponível em: https://des.ufla.br/~danielff/meusarquivospdf/art63.pdf. Acesso em: 05 maio 2022.

GUARÇONI, A. Saturação por bases para o cafeeiro baseada no pH do solo e no suprimento de Ca e Mg. Coffee Science, v. 12, n. 3, p. 327-338, 2017. Disponível em: http://www.sbicafe.ufv.br/bitstream/handle/123456789/9123/Coffee%20Science_v12_n3_p327-336_2017.pdf?sequence=1&isAllowed=y. Acesso em: 05 maio 2022.

KORZUNE, M.; ÁVILA, F. W. de; BOTELHO, R. V.; TITSKI, L. H. K.; PETRANSKI, P. H.; MATOS, K. K. B. L. de; POTT, C. A. Crescimento e produção de matéria seca de raiz e parte aérea em mudas de Poncirus trifoliata (L.) Raf. sob efeitos da gessagem e calagem. Research, Society and Development, v. 10, n. 5, p. 1-10, 2021. Disponível em: https://docplayer.com.br/217631772-Crescimento-e-producao-de-materia-seca-de-raiz-e-parte-aerea-em-mudas-de-poncirus-trifoliata-l-raf-sob-efeitos-da-gessagem-e-calagem.html. Acesso em: 05 maio 2022.

MALAVOLTA, E. Informação agronômica sobre nutrientes para as culturas. In: NUTRIFATOS. Piracicaba, 1996. p.1- 24. (Arquivo do Agrônomo, 10). Disponível em: https://www.npct.com.br/npctweb/npct.nsf/article/BRS-3146/$File/Nutrifatos.pdf acesso em: 12 maio 2022.

MOREIRA, ADÔNIS; FRANCHINI, J. C.; MORAES, L. A. C.; MALAVOLTA, E.. Disponibilidade de nutrientes em vertissolo calcário. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 35, n.10, p. 2107-2113, 2000. Disponível em: https://www.scielo.br/j/pab/a/cmy9Qwm6psMmWhGttkRDBgq/?lang=pt&format=html# Acesso em: 15 maio 2022.

OLIVEIRA, C. A.; POZZA, E. A.; OLIVEIRA, V. B.; SANTOS, R. C.; CHAVES, Z. M. Escala diagramática para avaliação da severidade de cercosporiose em folhas de cafeeiro. In: SIMPÓSIO DOS CAFÉS DO BRASIL, 2. 2001, Vitória: Embrapa, 2001. p. 80. Disponível em: http://www.sapc.embrapa.br/arquivos/consorcio/spcb_anais/simposio2/doenca15.pdf. Acesso em: 05 maio 2022.

OLIVEIRA, R. B. de; ABREU, R. X. de; OLIVEIRA, R. M. de. Bioestimulantes no desenvolvimento de mudas de café arábica. In: FÓRUM ACADÊMICO DA FACULDADE VÉRTICE - UNIVÉRTIX, 12. 2019. Matipó: Fave, 2019. p. 1-11. Disponível em: https://fave.univertix.net/2019/11/19/bioestimulantes-no-desenvolvimento-de-mudas-de-cafe-arabica/. Acesso em: 05 maio 2022.

PEDROSO, A. J. S.; SILVA JÚNIOR, M. L. da; SILVA, G. R. da; OHASHI, O. S.; BIRANI, S. M.; LEAL, N. C.; MELO, V. S. de; TEIXEIRA, O. M. M.; LOBATO, A. K. da S.; OLIVEIRA NETO, C. F. de; SILVA, R. T. L. da; RUIVO, M. de L. P. Influence of liming and boron on development of young Swietenia macrophylla plants grown in Yellow Oxisol. Journal of Food, Agriculture & Environment, v. 10, n. 2, p. 1257-1261, 2012. Disponível em: https://www.embrapa.br/busca-de-publicacoes/-/publicacao/945257/influence-of-liming-and-boron-on-development-of-young-swietenia-macrophylla-plants-grown-in-yellow-oxisol . Acesso em: 18 dez. 2022.

PIMENTEL, L. D.; BRUCKNER, C. H.; MANFIO, C. E.; MOTOIKE, S. Y.; MARTINEZ, H. E. P. Substrate, lime, phosphorus and topdress fertilization in macaw palm seedling production. Revista Árvore, v. 40, n. 2, p. 235-244, 2016. http://dx.doi.org/10.1590/0100-67622016000200006. Disponível em: https://www.scielo.br/j/rarv/a/rswS6XrNCG6sL6hLzLWYStL/?lang=en Acesso em: 18 dez. 2022.

RIBEIRO, A. C.; GUIMARÃES, P. T. G.; ALVAREZ V. V. H. Recomendações para o uso de corretivos e fertilizantes em Minas Gerais. 5ª aproximação. Viçosa: CFSEMG, 1999. p.43-60.

RODRIGUES, J. E. L. F.; BOTELHO, S. M.; TEIXEIRA, R. N. G., OLIVEIRA, R. P. de; RODRIGUES, M. C. S. F., LIMA, M. W. de. Efeito da calagem na saturação de bases, nos atributos da fertilidade do solo e na produtividade de feijão-caupi [Vigna unguiculata (L.) WALP] no estado do Pará. Revista Eletrônica da Universidade Vale do Rio Verde, v. 20, n. 2, p.1-9, 2021. Disponível em: http://periodicos.unincor.br/index.php/revistaunincor/article/view/6281. Acesso em: 05 maio 2022.

SÁ JÚNIOR, A. de. Aplicação da classificação de Köppen para o zoneamento climático do estado de Minas Gerais. 2009. 101 p. Dissertação (Mestrado em Engenharia Agrícola/Engenharia de Água e Solo) – Universidade Federal de Lavras, Lavras, 2009.

SANTOS, H. C. A.; SOUZA, G. F. de; SALDANHA, E. C. M.; SANTA-BRÍGIDA, M. R. S.; ROMÃO, A. L. da S.; COSTA, R. R. Correção do solo e adubação fosfatada no crescimento e produção de biomassa em mudas de mogno africano. Agrarian, v. 13, n. 49, p. 393–404, 2020. Disponível em: https://www.researchgate.net/publication/343669095_Correcao_do_solo_e_adubacao_fosfatada_no_crescimento_e_producao_de_biomassa_em_mudas_de_mogno_africano/fulltext/5f374357a6fdcccc43c9b214/Correcao-do-solo-e-adubacao-fosfatada-no-crescimento-e-producao-de-biomassa-em-mudas-de-mogno-africano.pdf. Acesso em: 05 maio 2022.

SANTOS, P. A. R. dos; FREITAS, E. C. S. de; PAIVA, H. N. de. Growth and quality of Leucochloron incuriale seedlings subjected to liming and phosphorus. Floresta e Ambiente, v. 26, n. 3, p. 1-09, 2019. Http://dx.doi.org/10.1590/2179-8087.06921 7. Disponível em: https://www.scielo.br/j/floram/a/KMpmXcBMDTkzPWRqkjG6dJC/?lang=en . Acesso em: 18 dez. 2022.

TOMAZ, M. A.; AMARAL, J. F. T. do; JESUS JUNIOR, W. C. de; FONSECA, A. F. A. da; FERRÃO, R. G.; FERRÃO, M. A. G.; MARTINS, L. D.; RODRIGUES, W. N. Inovação, difusão e integração: bases para a sustentabilidade da cafeicultura. Alegre/ES: Caufes, 2012. 270 p.

Publicado

10-04-2023

Como Citar

de Oliveira Santos Reis, G., Manoel Rezende de Melo, B. ., Ferreira, S., & Vilela Andrade Pinto, L. (2023). Growth, nutrition and health of coffee seedlings grown with increasing limestone doses in the substrate. Revista Agrogeoambiental, 15(unico), e20231729. https://doi.org/10.18406/2316-1817v15nunico20231729