Agronomic characteristics and yield of corn after inoculation with Bacillus amyloliquefaciens
DOI:
https://doi.org/10.18406/2316-1817v15nunico20231730Palavras-chave:
Bacillus amyloliquefaciens, Inoculation, Zea mays L, NutritionResumo
Corn is one of the most important crops in Brazil and, due to its physiological characteristics, it has a high productive potential and high nutritional quality, for animal and human nutrition. Therefore, this work sought to evaluate Bacillus amyloliquefaciens subsp. plantarum FZB42 on agronomic characteristics and yield of corn crop. A randomized block design was used, with six doses of B. amyloliquefaciens subsp. Plantarum FZB42 (0.0; 2.5; 5.0; 7.5; 10.0, and 12.5 mL kg-1 seeds) and four repetitions, totaling 24 experimental units. The study was conducted in the experimental area of annual crops of the Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sul de Minas Gerais (Federal Institute of Education, Science and Technology of the South of Minas Gerais — IFSULDEMINAS), Muzambinho Campus, in the 2017/18 agricultural year. The agronomic evaluations were: plant height, upper ear insertion height, culm diameter, leaf nitrogen content, forage fresh mass, incidence of Fusarium in the ear, number of rows per ear, number of grains per row, mass of 1000 grains, and yield. The nutritional evaluations performed were: crude protein, ash, ether extract, crude fiber, fiber in acid detergent, and fiber in neutral detergent. In summary, the inoculation of B. amyloliquefaciens subsp. Plantarum FZB42 in corn seeds, regardless of the dose applied, did not interfere with the agronomic characteristics and nutritional quality of corn silage.
Referências
AFOLABI, C. G; OJIAMBO, P. S.; EKPO, E. J. A.; MENKIR, A.; BANDYOPADHYAY, R. Evaluation of maize inbred lines for resistance to Fusarium ear rot and fumonisin accumulation in grain in tropical Africa. Plant Disease, v. 91, n. 3, p. 279-286, 2007. http://dx.doi.org/10.1094/PDIS-91-3-0279
ANDREOTTI, M.; LODO, B. N.; BASSO, F. C.; PARIZ, C. M.; BUZETTI, S. Avaliação da eficiência agronômica do inoculante Rizofós contendo Pseudomonas fluorescens em cultivo de milho safrinha. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 28., 2010, Londrina. Anais […]. Londrina: SBCS, 2008.
AOAC – Association of Official Agricultural Chemists. Official Methods of the Association of the Agricultural Chemists. 20. ed. Washington, 2016. 3172 p.
APARECIDO, L. E. O.; GASPAR N. A.; SOUZA P. S. de; BOTELHOT. G. Análise climática para a região de Muzambinho –MG. In: WORKSHOP DE PÓS-GRADUAÇÃO E PESQUISA DO CENTRO PAULA SOUZA, 9., 2014, São Paulo. Anais [...]. São Paulo: Jb, 2014. p. 97-104.
ASSIS, F. B. de; BASSO, F. C.; LARA, E. C.; RAPOSO, E.; BERTIPAGLIA, L. M. A.; FERNANDES, L. de O.; RABELO, C. H. S.; REIS, R. A. Caracterização agronômica e bromatológica de híbridos de milho para silagem. Semina: Ciências Agrárias, v. 35, n. 6, p. 2869-2882, 2014. Disponível em: https://ojs.uel.br/revistas/uel/index.php/semagrarias/article/view/10912 Acesso em: 04 nov. 2021.
BALBINOT, W. G. Inoculaçäo de Bacillus sp. na cultura do milho (Zea mays L.) como promotor de crescimento. 2018. 48 p. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharel em Agronomia) – Universidade Federal de Santa Catarina, Campus Curitibanos, Curitibanos, 2018.
BORRISS, R. CHEN, X. H.; RUECHERT. C.; BLOM, J.; BECKER, A.; BAUMGARTH, B.; FAN, B.; PUKALL, R.; SCHUMANN, P.; SPRÊER, C.; JUNGE, H.; VATER, J.; PÚHLER, A.; KLENK, H. P. Relationship of Bacillus amyloliquefaciens clades associated with strains DSM7T and FZB42T: a proposal for Bacillus amyloliquefaciens subsp. amyloliquefaciens subsp. nov. and Bacillus amyloliquefaciens subsp. plantarum subsp. nov. based on complete genome sequence comparisons. International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology, v. 61, p. 1786-1801, 2011. Disponível em: https://www.microbiologyresearch.org/content/journal/ijsem/10.1099/ijs.0.023267-0 Acesso em: 23 out. 2021.
CANTARELLA, H.; RAIJ, B. VAN; CAMARGO, C. E. O. Cereais. In: RAIJ, B. van; CANTARELLA, H.; QUAGGIO, J. A.; FURLANI, A. M. C. Recomendações de calagem e adubação para o Estado de São Paulo. Campinas: Instituto Agronômico de Campinas, 1997, 285 p. (Boletim técnico, 100).
CHEN, X. H.; KOUMOUTSI, A.; SCHOLZ, R.; EISENREICH, A.; SCHNEIDER, K.; HEINEMEYER, I.; MORGENSTERN, B.; VOSS, B.; HESS, W. R.; REVA, O.; JUNGE, H.; VOIGT, B.; JUNGBLUT, P. R.; VATER, J.; SÜSSMUTH, R.; LIESEGANG, H.; STRITTMATTER, A.; GOTTSCHALK, G. E BORRISS, R. Comparative analysis of the complete genome sequence of the plant growth promoting bacterium Bacillus amyloliquefaciens FZB42. Nature Biotechnology, v. 25, n. 9, p. 1007-1014, 2007. Disponível em: https://www.nature.com/articles/nbt1325 Acesso em: 23 nov. 2021.
CONAB. Acompanhamento da safra brasileira: grãos. Brasília: CONAB, v. 9, n. 12, set. 2022. 88 p. Disponível em: https://www.conab.gov.br/info-agro/safras/graos Acesso em: 05 nov. 2022.
CUARTAS, C. A. R. Exploring the relation between plant phosphorus nutrition and growth promotion by Bacillus subtilis/amyloliquefaciens Strains. 72 f. Dissertação (Doutorado em Fisiologia) – University of Auburn, Auburn, 2010.
ENSMINGER, M. E.; OLDFIELD, J. E.; HEINEMANN, W. W. Composition of feeds. In: ENSMINGER, M. E. et al. (Eds.). Feeds & Nutrition. Clovis: Ensminger Publishing, 1990. p. 1265-1511.
FANCELLI, A. L. Ecofisiologia fenologia e implicações básicas de manejo. In: GALVÃO, J. C. C.; BORM, A.; PIMENTEL M. A. (Ed.). Milho: do plantio colheita. Viçosa: Editora UFV, 2015. p. 50-76.
FERREIRA, D. F. Sisvar: a computer statistical analysis system. Ciência e Agrotecnologia, v. 35, n. 6, p. 1039-1042, 2011. Disponível em: https://www.scielo.br/j/cagro/a/yjKLJXN9KysfmX6rvL93TSh Acesso em: 04 nov. 2021.
FERREIRA, T. C.; LAGO, L. do; SILVA, L. G.; PACIFICO, M. G.; FARIA, M. R. de; BETTIOL, W. Potencial de Bacillus spp. em promover o crescimento e controlar Fusarium verticillioides em milho. Summa Phytopathologica, v. 47, n. 4, p. 195-203, 2021. Disponível em: https://www.scielo.br/j/sp/a/FF9ZvRPRXwH9NrwMHG3WDvK/ . Acesso em: 02 dez. 2021.
FERREIRA, D. S. A.; LANGE, A. Avaliação da eficiência de aplicação de Bacillus amyloliquefaciens (BAL) via foliar e no sulco de plantio na promoção de crescimento e parâmetros de produtividade do milho. In: SEMANA ACADÊMICA DE SINOP, 5. 2018, Sinop. Sistema de Eventos Acadêmicos da UFMT, Sinop, 2018.
FIGUEIREDO, M. do V. B.; SELDIN, L.; ARAUJO, F. F. de.; MARIANO, R. de L. R. Plant growth promoting rhizobacteria: fundament als and applications. In: MAHESHWARI, D. (eds). Plant Growth and Health Promoting Bacteria. Microbiology Monographs, v. 18. Springer, Berlin, Heidelberg. 2010.
FREITAS, S. S.; PIZZINATTO, M. A. Ação de rizobactérias sobre a incidência de Colletotrichum gossypii e promoção de crescimento em plântulas de algodoeiro (Gossypium hirsutum). Summa Phytopathologica, v. 23, n. 1, p. 36-41, 1997.
GASPARETO, R. N. Formas de inoculação com bactérias promotoras de crescimento na nutrição e desempenho agronômico de milho no cerrado. 2018. 82 f. Dissertação (Mestrado em Agronomia, Área de Concentração: Sistema de Produção) – Universidade Estadual Paulista, Faculdade de Engenharia de Ilha Solteira, Ilha Solteira, 2018.
IDRIS, E. E.; MAKAREWICZ, O.; FAROUK, A.; ROSNER, K.; GREINER, R.; BOCHOW, H.; RICHTER, T.; BORRISS, R. Extracellular phytase activity of Bacillus amyloliquefaciens FZB 45 contributes to its plantgrowth-promoting effect. Microbiology, v. 148, p. 2097-2109, 2002. Disponível em: https://www.microbiologyresearch.org/content/journal/micro/10.1099/00221287-148-7-2097 Acesso em: 28 nov. 2021.
IDRIS, E. E.; IGLESIAS, D. J.; TALON, M.; BORRISS, R. Tryptophan dependente production of indole-3-acetic acid (IAA) affects level of plant growth promotion by Bacillus amyloliquefaciens FZB42. Molecular Plant-Microbe Interactions Journal, v. 20, n. 6, p. 619-626, 2007. Disponível em: https://apsjournals.apsnet.org/doi/10.1094/MPMI-20-6-0619 Acesso em: 28 nov. 2021.
KAMER, J. H. van de; GINKEL, L. van. Rapid determition of crude fiber in cereais. Cereal Chemistry, v. 29, n. 4, p. 239-251, 1952.
KÖPPEN, W. Climatologia: con um estúdio de los climas de La Tierra. México: Fondo de Cultura Economica, 1948. 478 p.
LIMA, F.; NUNES, L. A. P. L.; FIGUEIREDO, M. do V. B.; ARAUJO, F. F. de; LIMA, L. M.; ARAUJO, A. S. F. Bacillus subtilis e adubação nitrogenada na produtividade do milho. Revista Brasileira de Ciências Agrárias, v. 6, n. 4, p. 657-661, 2011.
MALAVOLTA, E.; VITTI, G. C.; OLIVEIRA, S. A. de. Avaliação do estado nutricional das plantas: princípios e aplicações. Piracicaba: Associação Brasileira para Pesquisa da Potassa e do Fosfato, 1989. 201 p.
MARCONDES, M. M.; NEUMANN, M.; MARAFON, F.; ROSRIO, J. G. do; FARIA, M. V. Aspectos do melhoramento genético de milho para produção de silagem. Revista Brasileira de Tecnologia Aplicada nas Ciências Agrárias, v.5, n.2, p.173- 192, 2012. Disponível em: https://revistas.unicentro.br/index.php/repaa/article/view/1461 Acesso em: 04 nov. 2021.
NRC. Nutrient requeriments of dairy cattle. 8. ed. National Research Councill. Washington: National Academy, 2001. 381 p.
OLIVEIRA JÚNIOR, F. Acompanhamento da multiplicação on farm de bactérias promotoras de crescimento e sua eficiência na cultura do milho em empresa de bioinsumos no oeste da Bahia. 41 f. Relatório (Graduação) – Universidade Federal Rural do Semi-árido, Curso de Agronomia, 2021.
PEREIRA, J. R. A. Entendendo a qualidade da sua silagem. 2016. Disponível em: http://www.pioneersementes.com.br/media-center/artigos/54/entendendo-a-qualidade-da-sua-silagem Acesso em: 09 nov. 2020.
PEREIRA FILHO, I. A.; BORGHI, E. Sementes de milho: nova safra, novas cultivares e contínua a dominância dos transgênicos. Sete Lagoas: Embrapa Milho e Sorgo, 2020. 59 p. (Documentos, 251). Disponível em: https://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/bitstream/doc/1122744/1/Doc-251.pdf Acesso em: 05 nov. 2022.
PETRAS, S. F.; CASIDA, L. E. J. Survival of Bacillus thuringiensis spores in soil. Applied and Environmental Microbiology, v. 50, n. 6, p. 1496-1501, 1985. Disponível em: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC238786/pdf/aem00146-0164.pdf Acesso em: 30 nov. 2021.
PONTES, L. A cultura do milho forrageiro. 2014. Disponível em: https://associacaoagricoladailhadasflores.blogs.sapo.pt/a-cultura-do-milhoforrageiro-8172 Acesso em: 03 out. 2020.
QIAO, J.Q.; WU, H. J.; HUO, R.; GAO, X. W.; BORRISS. R. Stimulation of plant growth and biocontrol by Bacillus amyloliquefaciens subsp. plantarum FZB42 engineered for improved action. Chemical and Biological Technologies in Agriculture, v. 1, n. 12, p.1-14, 2014. Disponível em: https://chembioagro.springeropen.com/articles/10.1186/s40538-014-0012-2 Acesso em: 04 nov. 2021.
SANTOS, H. G. dos; JACOMINE, P. K. T.; ANJOS, L. H. C. dos; OLIVEIRA, V. A. de; LUMBRERAS, J. F.; COELHO, M. R.; ALMEIDA, J. A. de; ARAUJO FILHO, J. C. de; OLIVEIRA, J. B. de; CUNHA, T. J. F. Sistema brasileiro de classificação de solos. Online. EMBRAPA: Brasília, 5. ed., ver. e ampl., 2018.
SILVA, D. J. Análise de alimentos: métodos químicos e biológicos. 2. ed. Viçosa: UFV, Imprensa Universitária, Viçosa, MG, 1990. 165 p.
STANIER, R. Y., DUODOROFF, M., ADELBERG, E. A. Mundo dos micróbios. São Paulo: Edgard Blücher, USP, 1969.
SZILAGYI-ZECCHIN, V. J.; MÓGOR, Á. F.; RUARO, L.; RÖDER, C. Crescimento de mudas de tomateiro (Solanum lycopersicum) estimulado pela bactéria Bacillus amyloliquefaciens subsp. plantarum FZB42 em cultura orgânica. Revista de Ciências Agrárias, v. 38, n.1, p. 26-33, 2015. Disponível em: https://revistas.rcaap.pt/rca/article/view/16865 Acesso em: 12 nov. 2021.
VALENTE, J. O. Introdução. In: EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA. Centro Nacional de Pesquisa de Milho e Sorgo. Milho para silagem: tecnologias, sistemas e custo de produção. Sete Lagoas: EMBRAPA - CNPMS, 1991. p. 5-7. (Circular Técnica, 14).
VAN SOEST, P. J. Nutritional ecology of the ruminant. 2. ed. Ithaca: Cornell University Press, 1994. 476 p.
Downloads
Publicado
Como Citar
Edição
Seção
Licença
Copyright (c) 2022 Ariana Vieira Silva, Jaqueline, Natalia, Bruno, Thiago, Taís
Este trabalho está licenciado sob uma licença Creative Commons Attribution 4.0 International License.
A Revista Agrogeoambiental é um periódico científico de acesso aberto e gratuito.
A submissão de artigos e demais obras de comunicação científica para a Revista Agrogeoambiental implica plena aceitação pelo autor e pelos coautores da política de direitos autorais abaixo:
● Autor e coautores mantêm os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution, que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.
● Autor e coautores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho on-line (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) após seu aceite e publicação pela Revista Agrogeoambiental - mantendo o reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
● Autor e coautores declaram que a obra é de autoria deles e responsabilizam-se por sua originalidade e pelas opiniões nela contidas.
● Após aceito e publicado o artigo, autor e coautores autorizam o editor a divulgar em mídias e modalidades de escolha do editor.
● O autor e os coautores resguardam os direitos autorais morais do obra publicada.