Home range, movement patterns and demography of Didelphis albiventris Lund, 1840in southeastern Brazil

Autores

  • Felipe Santana Machado Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia (UESB)
  • Aloysio S. de Moura Universidade Federal de Lavras
  • Dalmo A. de Barros Universidade Federal de Lavras
  • Ravi F. Mariano Universidade Federal de Lavras
  • Marco Aurélio Leite Fontes Universidade Federal de Lavras

DOI:

https://doi.org/10.18406/2316-1817v18nunico20262086

Palavras-chave:

Conservation. Ecology. Faunal management. Marsupial movement.

Resumo

Population dynamics and spatial use by didelphid marsupials are fundamental for understanding gene flow, community structure, and ecosystem functioning, as these animals play key roles in seed dispersal, food web dynamics, metapopulation processes, and disease ecology. However, available data often show contradictory patterns across study areas. This study was developed in order to describe and analyze the home range of Didelphis albiventris in a broad landscape within the ecotonal region between the Atlantic Forest and Cerrado. Additionally, there were examined abundance, sex ratio, reproductive females, residence time or movement between fragments, and their relationships with body mass. Sampling was conducted over 14 months using Tomahawk, Sherman, and pitfall traps in a capture–mark–recapture design. Distances ranged from 0.20 to 4.16 km. Home ranges, based on three to six recaptures, varied from 2.10 to 8.49 km in perimeter and 0.0007 to 1.17 km² in area. There were captured 146 individuals (95 females and 51 males) with 126 recaptures. The mean litter size was six. The sex ratio favored females across all sampled fragments. The average residence time in fragments was 19.33 days. Regression analyses showed no significant relationship between body mass and displacement or permanence. Home ranges were larger than those previously reported. Females were more numerous and exhibited longer and more frequent movements between small forest fragments. Litter size was smaller than that reported for other regions of southeastern Brazil. Overall, D. albiventris in this region showed high abundance, a female-biased population, and expanded spatial use.

Referências

AGUIAR, A. A.; VALENTIN, J. L. Biologia e ecologia alimentar de elasmobrânquios (Chondrichthyes: Elasmobranchii): uma revisão dos métodos e do estado da arte no Brasil. Oecologia Australis, v. 14, n. 2, p. 464–489, 2010.

ALMEIDA, A. J.; TORQUETTI, C. G.; TALAMONI, S. A. Use of space by Neotropical marsupial Didelphis albiventris (Didelphi morphia) in an urban forest fragment. Revista Brasileira de Zoologia, v. 25, p. 214–219, 2008.

ALVARES, C. A.; STAPE, J. L.; SENTELHAS, P. C.; GONÇALVES, J. L. M.; SPAROVEK, G. Köppen’s climate classification map for Brazil. Meteorologische Zeitschrift, v. 22, n. 6, p. 711–728, 2013.

ANDREASSEN, H. P.; HERTZBERG, K.; IMS, R. A. Space‐use responses to habitat fragmentation and connectivity in the root vole Microtus oeconomus. Ecology, v. 79, n. 4, p. 1223-1235, 1998.

AYRES, M.; AYRES JUNIOR, M.; AYRES, D. L.; SANTOS, A. S. BioEstat 5.0:aplicações estatísticas nas áreas das ciências biomédicas. Belém: ONG Mamirauá, 2007. 364 p.

BAGUETTE, M.; BLANCHET, S.; LEGRAND, D.; STEVENS, V. M.; TURLURE, C. Individual dispersal, landscape connectivity and ecological networks. Biological Reviews, v. 88, n. 2, p. 310–326, 2013.

BERGALLO, H. G. Ecology of a small mammal community in an Atlantic Forest area in southeastern Brazil. Studies on Neotropical Fauna and Environment, v. 29, p. 197–217, 1994.

BERG, E. V. D.; OLIVEIRA-FILHO, A. T. Spatial partitioning among tree species within an area of tropical gallery forest in south-eastern Brazil. Flora, v. 194, p. 249–266, 1999.

BURT, W. H. Territoriality and home-range concepts as applied to mammals. Journal of Mammalogy, v. 24, p. 346–352, 1943.

CÁCERES, N. C. Dieta, adaptações morfológicas à alimentação e dispersão de sementes por marsupiais do sul do Brasil.2000. Tese (Doutorado em Zoologia) — Universidade Federal do Paraná, Curitiba, 2000a.

CÁCERES, N. C. Population ecology and reproduction of the white-eared opossum Didelphis albiventris (Mammalia, Marsupialia) in an urban environment of Brazil. Ciência e Cultura, v. 52, n. 3, p. 171–174, 2000b.

CÁCERES, N. C. Food habits and seed dispersal by the white-eared opossum, Didelphis albiventris, in southern Brazil. Studieson Neotropical Fauna andEnvironment, v. 37, n. 2, p. 97–104, 2002.

CÁCERES, N. C.; LESSA, L. G. O papel de marsupiais na dispersão de sementes. In: CÁCERES, N. C. (org.). Os marsupiais do Brasil: biologia, ecologia e conservação.2. ed. Campo Grande: Editora UFMS, 2012. p. 299–312.

CÁCERES, N. C.; MACHADO, A. F. Spatial, dietary and temporal niche dimensions in ecological segregation of two sympatric, congeneric marsupial species. The Open Ecology Journal, v. 6, p. 10–23, 2013.

CANTOR, M.; FERREIRA, L. A.; SILVA, W. R.; SETZ, E. Z. F. Potential seed dispersal by Didelphis albiventris (Marsupialia, Didelphidae) in a highly disturbed environment. Biota Neotropica, v. 10, n. 2, p. 45–51, 2010.

CARUSI, L. C. P.; FARACE, M. I.; RIBICICH, M. M.; VILLAFAÑE, I. E. G. Reproduction and parasitology of Didelphis albiventris (Didelphimorphia) in an agroecosystem landscape in central Argentina. Mammalia, v. 73, n. 2, p. 89–97, 2009.

CAVALCANTE, K. K. S.; ALENCAR, C. H. Raiva humana: avaliação da prevalência das condutas profiláticas pós-exposição no Ceará, Brasil, 2007–2015. Epidemiologia e Serviços de Saúde, v. 27, n. 4, p. 2017547, 2018.

CAYUELA, H.; ROUGEMONT, Q.; PRUNIER, J. G.; MOORE, J.; CLOBERT, J.; BESNARD, A.; BERNATCHEZ, L. Demographic and genetic approaches to studying dispersal in wild animal populations: a methodological review. Molecular Ecology, v. 27, n. 20, p. 3976–4010, 2018.

COSTA, L. P.; DE MORAES, D. A.; BRITO, D.; SORIANO, P.; LEW, D.; DELGADO, C. Didelphis albiventris. In: The IUCN red list of threatened species.2015. Available at: https://www.iucnredlist.org/species/40489/22176404. Accessed on: 8 out. 2025.

DANTAS, M. S.; ALMEIDA, N. V.; MEDEIROS, I. S.; SILVA, M. D. Diagnóstico da vegetação associada em espaços urbanos. Journal of Environmental Analysis and Progress, v. 2, n. 1, p. 87–97, 2017.

DIAS, D. M.; ALMEIDA, M. D. O. S.; ARAÚJO-PIOVEZAN, T. G.; DANTAS, J. O. Habitat selection by mammals in an isolated fragment of Brazilian Atlantic Forest. International Journal of Tropical Ecology, v. 21, e201903, 2019.

DRISCOLL, D. A.; BANKS, S. C.; BARTON, P. S.; IKIN, K.; LENTINI, P.; LINDENMAYER, D. B.; SMITH, A. L.; BERRY, L. E.; BURNS, E. L.; EDWORTHY, A.; EVANS, M. J.; GIBSON, R.; HEINSOHN, R.; HOWLAND, B.; KAY, G.; MUNRO, N.; SCHEELE, B. C.; STIRNEMANN, I.; STOJANOVIC, D.; SWEANEY, N.; VILLASEÑOR, N. R.; WESTGATE, M. J. The trajectory of dispersal research in conservation biology: a systematic review. PLoS One, v. 9, n. 4, e95053, 2014.

DUARTE, M. A.; SILVA, J. M. F.; BRITO, C. R.; TEIXEIRA, D. S.; MELO, F. L.; RIBEIRO, B. M.; NAGATA, T.; CAMPOS, F. S. Faecal virome analysis of wild animals from Brazil. Viruses, v. 11, n. 9, p. 803-826, 2019.

EMMONS, L. H.; FEER, F. Neotropical rainforest mammals: a field guide. Chicago: University of Chicago Press, 1997. 396 p.

FLECK, D. W.; HARDER, J. D. Ecology of marsupials in two Amazonian rain forests in northeastern Peru. Journal of Mammalogy, v. 76, p. 809–818, 1995.

FLESCH, A. D. Effects of local and landscape processes on animal distribution and abundance. 2013. 206f. Tese (Doutorado em Organismal Biology and Ecology). University of Montana, Missoula, 2013.

FONSECA, G. A. B.; REDFORD, K. R.; PEREIRA, L. A. Notes on Didelphis albiventris (Lund, 1841) of Central Brazil. Ciência e Cultura, v. 34, n. 1, p. 1359–1362, 1982.

FORERO-MEDINA, G.; VIEIRA, M. V. Perception of a fragmented landscape by neotropical marsupials: effects of body mass and environmental variables. Journal of Tropical Ecology, v. 25, p. 53–62, 2009.

GENTILE, R.; CERQUEIRA, R. Movement patterns of five species of small mammals in a Brazilian restinga. Journal of Tropical Ecology, v. 11, n. 4, p. 671–677, 1995.

GOOGLE EARTH. Lavras, Minas Gerais, Brasil. 2022. Capturado em 9 nov. 2023. Available at: https://earth.google.com/. Access on: 8 out. 2025.

GRAIPEL, M. E.; dos SANTOS FILHO, M. Reprodução e dinâmica populacional de Didelphis aurita Wied-Neuwied (Mammalia: Didelphimorphia) em ambiente periurbano na Ilha de Santa Catarina, Sul do Brasil. Revista Biotemas, v. 19, n. 1, p. 65-73, 2006.

HAYNE, D. W. Calculation of home range size. Journal of Mammalogy, v. 30, n. 1, p. 1–18, 1949.

JULIEN-LAFERRIÈRE, D. Organisation du peuplement de marsupiaux en Guyane Française. Revued’Écologie (Terre et Vie), v. 46, p. 125–144, 1991.

KANDA, L. L.; FULLER, T. K.; SIEVERT, P. R. Landscape associations of road-killed Virginia opossums (Didelphis virginiana) in central Massachusetts. The American Midland Naturalist, v. 156, n. 1, p. 128–134, 2006.

KLINK, C. A.; MACHADO, R. B. Conservation of the Brazilian Cerrado. Conservation Biology, v. 19, n. 3, p. 707–713, 2005.

KÜHL, H. S.; BURGHARDT, T. Biometria animal: quantificação e detecção da aparência fenotípica. Trends in Ecology and Evolution, v. 28, n. 7, p. 432–441, 2013.

LAMBERT, T. D.; MALCOLM, J. R.; ZIMMERMAN, B. L. Variation in small mammal species richness by trap height and trap type in southeastern Amazonia. Journal of Mammalogy, v. 86, n. 5, p. 982–990, 2005.

LESSA, L. G.; COSTA, F. N. Diet and seed dispersal by five marsupials (Didelphi morphia: Didelphidae) in a Brazilian Cerrado reserve. Mammalian Biology, v. 75, p. 10–16, 2010.

LESSA, L. G.; GEISE, L. Hábitos alimentares de marsupiais didelfídeos brasileiros. Oecologia Australis, v. 14, p. 901–910, 2010.

LIRA, P. K.; FERNANDEZ, F. A. Z.; CARLOS, H. S. A.; CURZIO, P. L. Use of a fragmented landscape by three species of opossum in south-eastern Brazil. Journal of Tropical Ecology, v. 23, p. 427–435, 2007.

MACHADO, F. S; MOURA, A. S.; MARIANO, R. F.; SANTOS, R. M.; GARCIA, P. O.; OLIVEIRA, I. R. C.; FONTES; M. A. L. Small mammals in highly fragmented landscapes in Cerrado/Atlantic Forest ecotone, southeastern Brazil. Iheringia, Série Zoologia, v. 111, e2021022, 2021.

MENDEL, S. M.; VIEIRA, M. V. Movement distances and density estimation of small mammals using the spool-and-line technique. Acta Theriologica, v. 48, n. 3, p. 289–300, 2003.

MENDES, C. P.; CARREIRA, D.; PEDROSA, F.; BECA, G.; LAUTENSCHLAGER, L.; AKKAWI, P.; BERCÊ, W.; FERRAZ, K. M. P. M. B.; GALETTI, M. Landscape of human fear in Neotropical rainforest mammals. Biological Conservation, v. 241, e108257, 2020.

MOHR, C. O. Table of equivalent populations of North American small mammals. American Midland Naturalist, v. 1, p. 223–249, 1947.

MYERS, N.; MITTERMEIER, R. A.; MITTERMEIER, C. G.; FONSECA, G. A. B. da; KENT, J. Biodiversity hotspots for conservation priorities. Nature, v. 403, p. 853–858, 2000.

NASCIMENTO, D. C.; CAMPOS, B.; FRAGA, E. C.; BARROS, M. C. Genetic variability of populations of the white-eared opossum Didelphis albiventris Lund 1840 (Didelphimorphia; Didelphidae) in Brazil. Brazilian Journal of Biology, v. 79, n. 4, p. 594–602, 2019.

OLIVEIRA, C. F.; ROSA, C. A.; PASSAMANI, M. Home range and shelter preferences of marsupial Didelphis aurita (Wied-Neuwied, 1826) in a fragmented area in southeastern Brazil. Mammalia, v. 79, n. 2, p. 237–240, 2014.

OLIVEIRA, F. F.; NESSIM, R.; COSTA, L. P.; LEITE, Y. L. R. Small mammal ecology in an urban Atlantic Forest fragment in southeastern Brazil. Lundiana, v. 8, n. 1, p. 27–34, 2007.

PAGLIA, A. P.; FONSECA, G. A. B. da; RYLANDS, A. B.; HERRMANN, G.; AGUIAR, L. M. S.; CHIARELLO, A. G.; LEITE, Y. L. R.; COSTA, L. P.; SICILIANO, S.; KIERULFF, M. C. M.; MENDES, S. L.; TAVARES, V. da C.; MITTERMEIER, R. A.; PATTON, J. L. Annotated checklist of Brazilian mammals. 2. ed. Arlington: Conservation International, 2012. (Occasional Papers in Conservation Biology, 6, 82 p.).

PASSAMANI, M.; FERNANDEZ, F. A. S. Abundance of small mammals in fragmented Atlantic Forest of southeastern Brazil. Journal of Natural History, v. 45, p. 553–565, 2011.

PIRES, A. S.; LIRA, P. K.; FERNANDEZ, F. A. S.; SCHITTINI, G. M.; OLIVEIRA, L. C. Frequency of movements of small mammals among Atlantic Coastal Forest fragments in Brazil. Biological Conservation, v. 108, p. 229–237, 2002.

PINTO-COELHO, R. M. Fundamentos em ecologia. Porto Alegre: Artmed, 2009. 257 p.

PREVEDELLO, J. A.; FORERO-MEDINA, G.; VIEIRA, M. V. Movement behaviour within and beyond perceptual ranges in three small mammals: effects of matrix type and body mass. Journal of Animal Ecology, v. 79, n. 6, p. 1315–1323, 2010.

RIBEIRO, M. C.; METZGER, J. P.; MARTENSEN, A. C.; PONZONI, F. J.; HIROTA, M. M. The Brazilian Atlantic Forest: how much is left, and how is the remaining forest distributed? Implications for conservation. Biological Conservation, v. 142, n. 6, p. 1141–1153, 2009.

ROCHA, P. A.; BELTRÃO-MENDES, R.; RUIZ-ESPARZA, J.; CUNHA, M. A. A.; SILVA, C. S.; FERRARI, S. F. Non-volant mammals of a remnant of the Atlantic Forest in northeastern Brazil. Neotropical Biology and Conservation, v. 12, n. 3, p. 191–199, 2017.

SANCHES, V. Q. A.; GOMES, M. M. A.; PASSOS, F. C.; GRACIOLLI, G.; RIBAS, A. C. A. Home-range and space use by Didelphis albiventris (Lund, 1840) (Marsupialia, Didelphidae) in Mutum Island, Paraná River, Brazil. Biota Neotropica, v. 12, n. 4, p. 50–55, 2012.

SANTORI, R. T.; LESSA, L. G.; ASTÚA, D. Alimentação, nutrição e adaptações alimentares de marsupiais brasileiros. In: CÁCERES, N. C. (org.). Os marsupiais do Brasil: biologia, ecologia e conservação. Campo Grande: UFMS, 2012. p. 385–406.

SOLOS, Embrapa. Sistema brasileiro de classificação de solos. Centro Nacional de Pesquisa de Solos: Rio de Janeiro, v. 3, 2013. 353 p.

TALAMONI, S. A.; DIAS, M. M. Population and community ecology of small mammals in southeastern Brazil. Mammalia, v. 63, n. 2, p. 167–182, 1999.

TEODORO, A. K. M.; CUTOLO, A. A.; MOTOIE, G.; MEIRA-STREJEVITCH, C. S.; PEREIRA-CHIOCCOLA, V. L.; MENDES, T. M. F.; ALLEGRETTI, S. M. Gastrointestinal, skin and blood parasites in Didelphis spp. from urban and sylvatic areas in São Paulo State, Brazil. Veterinary Parasitology: Regional Studies and Reports, v. 16, e100286, 2019.

TUCKER, M. A.; BÖHNING-GAESE, K.; FAGAN, W.F.; et al. Moving in the Anthropocene: global reductions in terrestrial mammalian movements. Science, v. 359, n. 6374, p. 466–469, 2018.

WRIGHT, J. D.; BURT, M. S.; JACKSON, V. L. Influences of an urban environment on home range and body mass of Virginia opossums (Didelphis virginiana). Northeastern Naturalist, v. 19, n. 1, p. 77–86, 2012.

YOUNG, H.S.; BÖHNING-GAESE, K.; FAGAN, W. F.; et al. Large wildlife removal drives redistribution of immune defenses in rodents. Functional Ecology, v. 30, p. 799–807, 2015a.

YOUNG, H. S.; DIRZO, R.; MCCAULEY, D. J.; AGWANDA, B.; CATTANEO, L.; DITTMAR, K.; ECKERLIN, R. P.; PLEISCHER, R. C.; HELGEN, L. E.; HINTZ, A.; MONTENIERI, J.; ZHAO, S.; HELGEN, K. M. Drivers of intensity and prevalence of flea parasitism on small mammals in East African savannah ecosystems. The Journal of Parasitology, v. 101, p. 327–335, 2015b.

YOUNG, H. S.; DIRZO, R.; HELGEN, K. M.; MCCAULEY, D. J.; NUNN, C. L.; SNYDER, P.; VEBLEN, K. E.; ZHAO, S.; EZENWA, V. O. Large wildlife removal drives immune defense increases in rodents. Functional Ecology, v. 30, p. 799–807, 2016a.

YOUNG, H. S.; MCCAULEY, D. J.; GALETTI, M.; DIRZO, R. Patterns, causes and consequences of Anthropocene defaunation. Annual Review of Ecology, Evolution, and Systematics, v. 47, n. 1, p. 333–358, 2016b.

Publicado

23-06-2026

Como Citar

Machado, F. S., de Moura, A. S., de Barros, D. A., Mariano, R. F., & Fontes, M. A. L. (2026). Home range, movement patterns and demography of Didelphis albiventris Lund, 1840in southeastern Brazil. Revista Agrogeoambiental, 18(unico), e20262086. https://doi.org/10.18406/2316-1817v18nunico20262086