Pitaya (Hylocereus undatus) initial growth in function to NPK fertilization

Authors

  • Ana Flávia Matias Gonçalves Discente do curso de agronomia do IFMG, campus Bambuí
  • Sheila Isabel do Carmo Pinto Docente do IFMG, campus Bambuí, Departamento de ciências Agrárias
  • Ricardo Monteiro Corrêa Docente do IFMG, campus Bambuí, Departamento de ciências Agrárias

DOI:

https://doi.org/10.18406/2316-1817v11n420191370

Keywords:

Cactus. Nitrogen. Phosphorus. Potassium.

Abstract

Pitaya is considered a very promising cactus fruit, however, there is a lack of studies that support the definition of more suitable production systems. Thus, the objective of this work was to evaluate the effect of NPK mineral fertilization on pitaya initial growth, aiming the definition of nutritional and fertilization management appropriate to the agricultural exploitation of the crop. The assay was conducted in the greenhouse of the Biotechnology Laboratory. The propagating part of pitaya is its stem known as cladode. The cladodes were planted in pots of 8.0 dm3, filled with substrate based on soil from termites. The donor matrices of vegetative material were young specimens of white-fleshed pitaya (Hylocereus undatus). 72 cuttings of 30.0 cm in length were used. The experimental design was in randomized blocks with 9 treatments (NPK doses) and 4 replications, totalizing 36 experimental plots. Each experimental plot was composed of 2 cuttings. Number of cladodes, sum of cladodes length, fresh cladodes mass, dry cladodes mass, root system length, root system fresh mass and root system dry mass were evaluated at 160 days after planting the morphological characters. The results of the variables were submitted to the analysis of variance and the means grouped by the Scott-Knott test at 5% of probability. NPK fertilization affected the initial growth of the aerial part and the root system of pitaya. The greatest development of pitaya was provided by 450.0 mg dm-3 of N, 250.0 mg dm-3 of P and 250.0 mg dm-3 of K.

References

ALMEIDA, E.I.B.; CORRÊA, M.C.M.; CRISÓSTOMO, L.A.; ARAÚJO, N.A.; SILVA, J.C.V. Nitrogênio e potássio no crescimento de mudas de pitaia [Hylocereus undatus (Haw.) Britton & Rose]. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal , v. 36, n. 4, p. 1018-1027, dez. 2014.

ALMEIDA, E.I.B.; DEUS, J.A.L.; CORRÊA, M.C.M.; CRISOSTOMO, L.A.; NEVES, J.C.L. Linha de fronteira e chance matemática na determinação do estado nutricional de pitaia. Revista Ciência Agronômica, Fortaleza, v. 47, n. 4, p. 744-754, out-dez, 2016.

ALMEIDA-JÚNIOR, A.B.; OLIVEIRA, F.A.; MEDEIROS, J.F.; OLIVEIRA, M.K.T. Efeitos de doses de fósforo no desenvolvimento inicial da mamoneira. Revista Caatinga, Mossoró, v. 22, p. 217-221, 2009.

CAJAZEIRA, J.P.; CORRÊA, M.C.M.; ALMEIDA, E.I.B.; QUEIROZ, R.F.; MESQUITA, R.O. Growth and gas exchange in white pitaya under different concentrations of potassium and calcium. Revista Ciência Agronômica, Fortaleza, v. 49, n. 1, p. 112-121, mar. 2018.

CORRÊA, M.C.M.; ALMEIDA, E.I.B.; MARQUES, V.B.; SILVA, J.C.V.; AQUINO, B.F. Crescimento inicial de pitaia em função de combinações de doses de fósforo-zinco. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 36, n. 1, p. 261-270, 2014.

CORRÊA, J.L.; MAUAD, M.; ROSOLEM, C.A. Fósforo no solo e desenvolvimento de soja, influenciados pela adubação fosfatada e cobertura vegetal. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 39, p. 1231-1237,2004.

COSTA, A.C. Adubação orgânica e ensacamento de frutas na produção da pitaia vermelha. 2012. 69 p. Tese (Doutorado em Produção Vegetal) – Universidade Federal de Lavras, Lavras.

FERNANDES, D.R.; MOREIRA, R.A.; CRUZ, M.C.M.; RABELO, J.M.; OLIVEIRA, J. Improvement of production and fruit quality of pitayas with potassium fertilization. Acta Scientiarum Agronomy, Maringá, v. 40, e35290, 2018.

FERREIRA, D.F. Sisvar: a computer statistical analysis system. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 35, n. 6, p. 1039-1042, Dez. 2011.

GOLDSTEIN, G.; ORTEGA, J. K.E.; NERD, A.; NOBEL, P. S. Patterns of water potential components for the crassulacean acid metabolism plant Opuntia ficus-indica when well-watered or droughted. Plant Physiology, New York, v. 95, p. 274–280, 1991.

INTA. Instituto Nicaraguense de Tecnología Agropecuária. Guía tecnológica del cultivo de la pitahaya. 2002.

JUNQUEIRA, K.P.; JUNQUEIRA, N.T.V.; RAMOS, J.D.; PEREIRA, A.V. Informações preliminares sobre uma espécie de Pitaya do Cerrado. Planaltina: EMBRAPA Cerrados, 2002. 18 p.

LONE, A.B. Substratos, ácido indolbutírico e períodos do ano na propagação de pitaya por estaquia. 2013, 98 p. Tese (Doutorado em Agronomia) – Universidade Estadual de Londrina, Londrina.

MALAVOLTA, E. Manual de nutrição mineral de plantas. São Paulo: Editora Agronômica Ceres, 2006.

MARSCHNER, H. Mineral nutrition of higher plants. 2ed. Orlando: Academic Press, 2005.

MOREIRA, R.A.; RAMOS, D.R.; SILVA, F.O.R.; MARQUES, V.B. Cultivo da pitaya: implantação. Boletim Técnico - n.º 92, Lavras/MG, 2012.

MOREIRA, R.A.M.; CRUZ, M.C.M.; FERNADES, D.R.; SILVA, E.B.; OLIVEIRA, J. Nutrient accumulation at the initial growth of pitaya plants according to phosphorus fertilization. Pesquisa Agropecuária Tropical, Goiânia, v. 46, n. 3, p. 230-237, set. 2016.

SARMENTO, P.; RODRIGUES, L. R. de A.; CRUZ, M. C. P. da; LUGÃO, S. M. B.; CAMPOS, F. P. de; CENTURION, J. F.; FERREIRA, M. E. Atributos químicos e físicos de um Argissolo cultivado com Panicum maximum Jacq. cv.IPR-86 Milênio, sob lotação rotacionada e adubado com nitrogênio. Revista Brasileira de ciência do solo, Viçosa, MG, v.32, n.1, p.183-193. 2008.

SILVA, A.C.C. Melhoramento e produção de mudas de Pitaya. Jaboticabal, 2014, 132 p.

SOUSA, G.G. Absorção de boro e crescimento do maracujazeiro adubado com boro e material de cupinzeiro. 2009, 41 p. Dissertação (Mestre em produção vegetal). Universidade Federal da Grande Dourados, Dourados, MS.

Published

2020-03-23

How to Cite

Gonçalves, A. F. M., Pinto, S. I. do C., & Corrêa, R. M. (2020). Pitaya (Hylocereus undatus) initial growth in function to NPK fertilization. Revista Agrogeoambiental, 11(4). https://doi.org/10.18406/2316-1817v11n420191370

Issue

Section

Artigo Científico