Inhibition of the fungus Colletotrichum lindemuthianum in the presence of different potassium sorbate concentrations

Authors

DOI:

https://doi.org/10.18406/2316-1817v13n120211550

Keywords:

Inhibition. Microorganism. In vitro contamination. Fungal inhibition. Mycelial growth. Food preservative.

Abstract

One of the major problems of in vitro plant cultivation is caused by contaminations such as
fungal, which represent great losses for plant cultivation laboratories. In view of the problem about contamination and gaps in efficient disinfection protocols, the present study aimed to evaluate the inhibition of the fungus Colletotrichum. lindemuthianum in the presence of the potassium sorbate food preservative at different concentrations (0 g L-1; 0.076 g. L-1; 0.15 g. L-1; 0.30 g. L-1; 0.45 g. L-1; 0.60 g. L-1 and 0.75 g. L-1). The analyses of the Percentage of Micelal Growth Inhibition (ICP) and the growth at 24 and 72 hours at different concentrations were quantified. It was observed that Potassium Sorbate was effective in the analysis of ICP at different concentrations in relation to control, with greater effectiveness for T4 to T7. The highest percentages of inhibition (T5 to T7) presenting an inhibition rate of mean mycelial growth of 17.5 % in relation to the control for the 72h period, indicating, therefore, that with further studies this preservative can be used to combat fungal microorganisms in vitro culture.

Author Biographies

Fernanda Engel, Universidade do Vale do Itajaí (UNIVALI)

Possui Bacharelado em Ciências Biológicas com ênfase em Biotecnologia pela Universidade do Vale do Itajaí (2010), Licenciatura em Biologia (Faculdade de Ciências Humanas de Vitória), Licenciatura em Química (Faculdade de Educação Regional Serrana), Mestrado em Saúde e Meio Ambiente pela Universidade da Região de Joinville (2014) e Doutorado em Ciência e Tecnologia Ambiental Pela Universidade do Vale do Itajaí (2019). Trabalha na área da Educação lecionando nas disciplinas de Biologia e Química (Pré Vestibular, Particular, Ensino Médio e Fundamental). Atua na pesquisa na área da Toxicologia/Ecotoxicologia nos seguintes temas: Indicadores de estresse oxidativo; Utilização de marcadores moleculares e bioquímicos; Poluição Ambiental; Cultivo in vitro vegetal.

Antônio Azeredo Coutinho Neto, Universidade de São Paulo (USP)

Realizei mestrado em ciências biológicas (botânica) na Universidade de São Paulo - USP, onde desenvolvi uma pesquisa em nutrição vegetal e condição hídrica vegetal utilizando como modelo de estudo a bromélia Guzmania monostachia (2018). Sou graduado em Ciências Biológicas - Ênfase em Biotecnologia pela Universidade do Vale do Itajaí (2012) e licenciado em ciências biológicas pelo Centro Universitário Leonardo Da Vinci (2018). Tenho experiência em docência no ensino profissionalizante, médio e fundamental nas disciplinas de biologia e química, assim como também em conteúdos específicos de Botânica (taxonomia vegetal de epífitas, bromélias e orquídeas). Tenho experiência laboratorial em anatomia vegetal, histologia vegetal, fitopatologia, classificação taxonômica, bioquímica e fisiologia do desenvolvimento vegetal. Atuei principalmente nos seguintes temas: Cultivo vegetal in vitro, Metabolismo nitrogenado vegetal, Metabolismo ácido das crassuláceas (CAM), Metabolismo das espécies reativas do oxigênio (ROS) e aspectos gerais de bioquímica.

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Published

2021-05-26

How to Cite

Engel, F., & Azeredo Coutinho Neto, A. (2021). Inhibition of the fungus Colletotrichum lindemuthianum in the presence of different potassium sorbate concentrations. Revista Agrogeoambiental, 13(1). https://doi.org/10.18406/2316-1817v13n120211550

Issue

Section

AGRONOMY