Effect of different doses of acid milk serum on growth in rice culture and on soil chemical attributes
DOI:
https://doi.org/10.18406/2316-1817v13n120211579Keywords:
Fertility. Oryza sativa. Organic waste. Salinization. Sodium.Abstract
The culture of rice has great potential to constitute the production systems of annual perennial crops, mainly in small properties. This allows this system to integrate with other activities such as the dairy industry, taking advantage of the milk by-product, reducing the environmental liability for disposal in the environment. Therefore, the objective was to evaluate the growth and productivity of rice grains under different doses of acid milk serum (0 m3 ha-1, 5 m3 ha-1, 10 m3 ha-1, 20 m3 ha-1, 50 m3 ha-1, 100 m3 ha-1, and 150 m3 ha-1), in soil applications with monitoring of fertility and electrical conductivity levels. The rice was sown in the UFLA experimental field, using the BRSMG Esmeralda lineage. Seven different doses were used, divided into two applications via soil. No cover fertilization was carried out. Yield and crop growth variables were determined by monitoring the nutrient content in the soil profile and the sodification and salinization capacity of the residue. It was found that the increase in serum doses increased the electrical conductivity and the percentage of exchangeable sodium by 1.75 and 7.75 compared to the control, but did not cause the process of sodification and salinization of the soil. As acid milk serum is a significant source of potassium, its use in the soil did not promote significant grain yield. It was concluded that the acid milk serum in the doses used did not cause sodification or salinization of the soil. This residue is the safe dose that can be used as potassium and nitrogen. The acid milk serum in the tested conditions did not increase the growth of the culture.
References
ALENCAR, T.A.S.; TAVARES, A.T.; CHAVES, P.P.N.; FERREIRA, T.A.; ILDON RODRIGUES DO NASCIMENTO, I.R. Efeito de intervalos de aplicação de urina bovina na produção de alface em cultivo protegido. Revista Verde, Mossoró, v. 7, n. 3, p. 53-67, 2012.
ALVES, M.P.; MOREIRA, R.O.M.; RODRIGUES JÚNIOR, R.H.; MARTINS, M.C.F.; PERRONE, I.T.; CARVALHO, A.F. Soro de leite: tecnologias para o processamento de coprodutos. Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes, Juiz de Fora, v. 69, p. 212, 2014
BRASIL. Ministério de Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Relatórios de produtos por UF. Brasília, DF, 2017.
CAMPOS, H. Estatística experimental não paramétrica. Piracicaba: Ed. ESALQ, 349 p, 1983.
CRUZ, C. D. GENES: a software package for analysis in experimental statistics and quantitative genetics. Acta Scientiarum, Maringá, v. 35, n. 3, p. 271-276, 2013.
DIAS, A.F.S.; SILVA, F.N.; MAIA, S. S. S. Resposta do arroz de sequeiro à adubação com NPK em solos do município de Ji-Paraná/Rondônia. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, Mossoró, v. 5, p. 120-124, 2010.
EMBRAPA - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária. Sistema Brasileiro de Classificação de Solos. Brasília, 353 p, 2013.
EMBRAPA - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária. Centro Nacional de Pesquisa de Solos. Manual de Métodos de Análise do Solo. 2. ed. Rio de Janeiro, 1997. 247 p.
FERREIRA, D. F. Sisvar: a computerstatisticalanalysis system. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 35, n. 6, p. 1039-1042, 2011.
FRENKEL, H.; GOERTZEN, J.O.; RHOADES, J.D. Effects of clay type and content, exchangeable sodium percentage, and electrolyte concentration on clay dispersion and soil hydraulic conductivity. Soil Science Society America Journal, Madison, v. 42, n. 1, p. 32-39, 1978.
HOMEM, B. G. C.; ALMEIDA NETO, ONOFRE BARROCA De.; SANTIAGO, A. M. F. ; SOUZA, G. H. . Dispersão da argila provocada pela fertirrigação com águas residuárias de criatórios de animais. Revista Brasileira de Agropecuária Sustentável, v. 02, p. 89-98, 2012.
IRRI - International Rice ResearchInstitute. Standard evaluation system for rice.Manila, 52 p, 1996.
MANTOVANI, J. R.; CARRERA, C.; LANDGRAF, P. R. C.; MIRANDA, J. M. Soro ácido de leite como fonte de nutrientes para o milho. Revista Brasileira Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v. 19, n. 4, p. 324-329, 2015.
MATOS, A. T.; ALMEIDA NETO, O. B.; MATOS, M. P. Saturação do complexo de troca de solos oxídicos com sódio. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v. 18, n. 5, p. 501-506, 2014.
MELO, R. F.; FERREIRA, P. A.; MATOS, A. T.; RUIZ, H. A.; OLIVEIRA, L. B. Deslocamento miscível de cátions básicos provenientes da água residuária de mandioca em colunas de solo. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental. [online]. 2006, vol.10, n.2, pp.456-465
MORRILL, W. B. B.; ROLIM, M. M, BEZERRA NETO, E.; PEDROSA, E. M. R.; OLIVEIRA, V S.; ALMEIDA, G. L. P. Produção e nutrientes minerais de milheto forrageiro e sorgo sudão adubado com soro de leite. Revista Brasileira Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v. 16, n. 2, p. 182-188, 2011.
RAIJ, B. V. Fertilidade do solo e manejo dos nutrientes. Piracicaba: International Plant Nutrition Institute, 2011
RICHARDS, L. A. Diagnosis and improvement of saline and alkali soils.Washington: United States Salinity Laboratory, 160 p, 1954.
SILVA, R. O. P. Aspectos das importações de soro de leite no Brasil: análise e indicadores do agronegócio. Análises e Indicadores do Agronegócio, São Paulo, v. 8, n. 7, p. 1-7, 2018.
SIQUEIRA, A. M. O. Bebidas lácteas com soro de queijo e frutas. Ciência Rural, Santa Maria, v. 43, n. 9, p. 1693-1700, 2013.
SOUSA, D. M. G.; LOBATO, E.; REIN, T. A. (2004) - Adubação com fósforo. In: SOUSA, D. M. G. de; LOBATO, E. (Ed.). Cerrado: correção do solo e adubação. 2. ed. Brasília, DF: EMBRAPAInformaçãoTecnológica, p. 147-167.
TIVET, F.; PINHEIRO, B. S.; RAÏSSAC, M.; DINGKUHN, M. Leaf blade dimensions of rice (Oryza sativa L. and OryzaglaberrimaSteud.) relationships between tillers and the main stem. Annals of Botany, London, v. 88, p. 507-511, 2001.
VILLAR, M. L. P. Manual de interpretação de análise de plantas e solos e recomendação de adubação. Cuiabá: EMPAER-MT, 182 p., 2007.
ZAVAREZE, E. R. Qualidade tecnológica e sensorial de bolos elaborados com soro de leite. Ciência e Tecnologia Alimentos, Campinas, v. 30, n. 1, p. 100-105, 2010.1, p. 100-105, 2010.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright Notice
All of the Revista Agrogeoambiental’s articles and reviews are free to access immediately after its publication.
When submitting a paper to Revista Agrogeoambiental, the authors accept the following copyright policies:
- Authors maintain the copyrights and grant the journal the right of first publication. The paper is licensed under the Creative Commons Attribution License, which allows the sharing of the work as long as it acknowledges the author and the initial publication in this journal.
- Authors are free and encouraged to store their work elsewhere, for instance in institutional repositories or websites such as academia.edu to increase circulation.
- Authors assume their authorship and are responsible for the originality and opinions in their papers.
- After the article acceptance and publishing by Revista Agrogeoambiental, the authors allow the editor to publicize the work in other medias.
- Moral rights are granted to the authors.