Alternative ground cover in lettuce production under tropical climate conditions

Autores/as

  • Ernandes Guedes Moura Instituto Federal do Piauí
  • Fábio de Sousa Silva Instituto Federal do Piauí
  • Rodrigo Fonseca da Silva Universidade Federal de Lavras
  • Fabrício Ribeiro Andrade Instituto Federal do Mato Grosso
  • Jodean Alves da Silva Universidade Federal de Lavras
  • Ana Teresa Pereira da Silva Universidade Estadual do Piauí

DOI:

https://doi.org/10.18406/2316-1817v10n420181077

Palabras clave:

cv. Grand Rapidis, mulching, lettuce production, organic waste

Resumen

Alternative farming techniques to increase lettuce quality and productivity, rising environmental and social development has been the subject of several studies. The objective of this study was to select economic and readily available cover materials to enhance the production of curly lettuce, in the south of Piauí. It was used a Randomized Block Design with four replications, with the following ground cover treatments: rice husk (Oryza sativa L.), chopped andropogon straw grass (Andropogon gayanus Kunth), sawmill dust and a control without ground cover. The andropogon straw grass can be recommended in lettuce production under the prevailing edaphoclimatic conditions at Uruçuí in southwest Piauí.

Biografía del autor/a

Ernandes Guedes Moura, Instituto Federal do Piauí

Mestrando em estatistica/ Universidade Federal de Lavras

Fábio de Sousa Silva, Instituto Federal do Piauí

Tecnico em agricultura

Rodrigo Fonseca da Silva, Universidade Federal de Lavras

Doutorando do Departamento de ciencia do solo

Fabrício Ribeiro Andrade, Instituto Federal do Mato Grosso

Professor no Instituto Federal do Mato Grosso

Jodean Alves da Silva, Universidade Federal de Lavras

Doutorando do Departamento de recursos hidricos

Ana Teresa Pereira da Silva, Universidade Estadual do Piauí

Engenheira Agronoma

Citas

ANDRADE JÚNIOR, V. C.; YURI, J. E.; NUNES, U. R.; PIMENTA, F. L.; MATOS, C. S. M.; FLORIO, F. C. A.; MADEIRA, D. M. Emprego de tipos de cobertura de canteiro no cultivo da alface. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 23, n. 4, p. 899-903, 2005.

ARAÚJO NETO, S. E.; FERREIRA, R. L. F.; ANDPONTES, F. S. T. Rentabilidade da produção orgânica de cultivares de alface com diferentes preparos do solo e ambiente de cultivo. Ciência Rural, Santa Maria, v. 39, n. 5, p. 1362-1368, 2009.

BLAT, S. F.; SANCHEZ, S. V.; ARAÚJO, J. A. C.; BOLONHEZI, D. Desempenho de cultivares de alface crespa em dois ambientes de cultivo em sistema hidropônico. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 29, n.1, p. 135-138, 2011.

BRAGAGNOLO, N.; MIELNICZUK, J. Cobertura do solo por palha de trigo e seu relacionamento com a temperatura e umidade do solo. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, v. 14, n. 3, p. 369-374, 1990.

BRANCO, R. B. F.; SANTOS, L. G. C.; GOTO, R.; ISHIMURA, I.; SCHLICKMANN, S.; CHIARATI, C. S. Cultivo orgânico sequencial de hortaliças com dois sistemas de irrigação e duas coberturas de solo. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 28, n. 1, p. 75-80, 2010.

BRANDÃO, A. A.; RIBEIRO, E. C.; FIORINI, C. V. A.; MACHADO, A. F. L.; LOPES, H. M. Dinâmica populacional de plantas daninhas em cultivares de alface produzidas no verão em Seropédica - RJ. Revista Agrogeoambiental, Pouso Alegre, v. 8, n. 1, p. 67-77, 2016.

BURÉS, S. Sustratos. Madri: Agrotécnicas. 342 p, 1997.

CARRIJO, O. A.; VIDAL, M. C.; REIS, N. V.B.; SOUZA, R. B.; MAKISHIMA, N. Produtividade do tomateiro em diferentes substratos e modelos de casas de vegetação. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 22, n. 1, p. 05-09, 2004.

CARTER, I.; JOHNSON, C. Influence of different types of mulches on eggplant production. Hortscience, Alexandria, v. 23, n. 1, p. 143-145, 1988.

CAVALCANTE, A. S. S. Produção orgânica de alface em diferentes épocas de plantio, preparo e coberturas de solo no estado do acre. Dissertação, Universidade Federal do Acre, Rio Branco, 2008.

DALRI, A. B.; CARVALHO NETO, O. F.; MAZZONETTO, F.; CORBANI, R. Z. Fertirrigação com vinhaça concentrada no desenvolvimento da alface. Revista Agrogeoambiental, Pouso Alegre, v. 6, n. 2, p. 93-100, 2014.

FERREIRA, D. F.; FILHO, A. C.; ALEXANDRE, D. C. L. Procedimentos estatísticos em planejamentos experimentais com restrições na casualização. Boletim informativo da Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, v. 37, n. 1, p. 16-19, 2012.

FERREIRA, R. L. F.; ALVES, A. S. S. C.; ARAUJO NETO, S. E.; KUSDRA, J. F.; REZENDE, M. I. F. L. Produção Orgânica de Alface em Diferentes Épocas de Cultivo e Sistemas de Preparo e Coberturas de Solo. Bioscience Journal, Uberlandia, v. 30, n. 4, p. 10-17, 2014.

FIALHO, J. F.; BORGES, N. F.; BARROS, N. F. Cobertura vegetal e as características químicas e físicas e atividade da microbiótica de um Latossolo vermelho-amarelo distrófico. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, v. 15, n. 1, p. 21-28, 1991.

FILGUEIRA, F. A. R. Novo manual de olericultura: agrotecnologia moderna na produção e comercialização de hortaliças. 3ª Ed, Viçosa: UFV. 421p, 2008.

GALVÃO, R. O.; ARAÚJO NETO, S. E.; FERREIRA, R. L. F. Plantio direto orgânico de alface sobre cobertura viva e morta e adubada com composto. Agropecuária Científica no Semi-Árido, Campina Grande, v. 9, n. 3, p. 75-80, 2013.

MÓGOR, A. F.; CÂMARA, F. L. A. Produção de alface no sistema orgânico em sucessão a aveia preta, sobre a palha, e diferentes coberturas do solo. Scientia Agraria, Curitiba, v. 8, n. 3, p. 239-245, 2007.

MOURA FILHO, E. R. Efeito da cobertura do solo na produtividade da alface. Revista brasileira de Agrotecnologia, Ipanguaçu, v. 4, n. 2, p. 360-365, 2009.

NASCIMENTO, E. P. Trajetória da sustentabilidade: do ambiental ao social, do social ao econômico. Estudos Avançados. São Paulo, v. 26 n.74, p. 51-64, 2012.

OLIVEIRA, E. Q.; SOUZA, R. J.; CRUZ, M. C. M.; MARQUES, V. B.; FRANÇA, A. C. Produtividade de alface e rúcula, em sistema consorciado, sob adubação orgânica e mineral. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 28, n.1, p. 36-40, 2010.

OLIVEIRA, L. C.; STANGARLIN, J. R, LANA, M. D. C.; SIMON, D., ZIMMERMANN, A. Biomassa microbiana em cultivo de alface sob diferentes adubações orgânicas e manejo da adubação verde. Revista Brasileira de Agroecologia, Ipanguaçu, v. 4, n. 1, p.182-185, 2009.

PINTO, E. N. F.; SOUTO, J. S, LEONARDO, F. A. P.; BORGES, C. H. A.; BARROSO, R. F.; MEDEIROS, A. C. Crescimento de plântulas de alface (Lactuca sativaL.) em solo oriundo de um povoamento de Luetzelburgiaauriculata (Allemão) Ducke. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, Pombal, v. 11, n. 2, p. 33-38, 2016.

QUEIROGA, R. C. F.; NOGUEIRA, I. C. C.; BEZERRA NETO, F., MOURA, A. R. B.; PEDROSA, J. F. Utilização de diferentes materiais como cobertura morta do solo no cultivo de pimentão. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 20, n. 3, p. 416-418, 2002.

R CEVELOPMENT, CT - RDCT. R. A language and environment statistical computing.Vienna, R Foundation for StatisticalComputing, 2014.

REGHIN, M. Y.; PURISSIMO, C., FELTRIM, A. L, FOLTRAN, M. A. Produção de alface utilizando cobertura do solo e proteção das plantas. Scientia Agraria, Curitiba, v. 3, n. 1-2, p. 69-77, 2002.

RODRIGUES, D. S.; NOMURA, E. S.; GARCIA, V. A. Coberturas de solo afetando a produção de alface em sistema orgânico. Revista Ceres, Lavras, v.56, n. 3332-335, 2009.

SALA, F. C.; COSTA, C. P. Retrospectiva e tendência da alfacicultura brasileira. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 30, n.1, p. 187-194, 2012.

SANTI, A.; CARVALHO, M. A. C.; CAMPOS, O. R.; SILVA, A. F.; ALMEIDA, J. L.; MONTEIRO, S. Ação de material orgânico sobre a produção e características comerciais de cultivares de alface. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 28, n. 1, p.87-90, 2010.

SANTOS, C. A. P. Produção da alface crespa e umidade do solo em função de diferentes fontes de matéria orgânica e cobertura do solo. Dissertação, Universidade Federal do Sergipe, São Cristóvão, 2011.

SEDIYAMA, G. C.; ANDPRATES, J. E. O microclima: possibilidades de modificação. Informe Agropecuário, Belo Horizonte, v. 12, n. 138, p. 39-47, 1986.

SILVA, E. M. N. C. P.; FERREIRA, R. L. F.; ARAÚJO NETO, S. E.; TAVELLA, L. B.; SOLINO, A. J. S. Qualidade de alface crespa cultivada em sistema orgânico, convencional e hidropônico. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 29, n. 138, p. 242-245, 2011.

SILVA, R. F.; PACHECO, L. P.; SOARES, L. S.; FONSECA, W. L.; OLIVEIRA, J. B. S.; SANTOS, A. S. Growth Suppression Of Sandspur Grassby cover crops. Pesquisa Agropecuária Tropical, Goiânia, v. 45, n. 1, 319-325, 2015.

SOUSA, F. M.; PORTELA, G. L. F.; LIMA, M. G.; SOUSA, M. Zoneamento agroclimático da cultura da goiabeira no estado do Piauí, Brasil. Agropecuária Científica no Semi-árido, Campina Grande, v. 09, n. 3, p. 81-86, 2013.

SOUZA J. L.; RESENDE P. Manual de Horticultura Orgânica. 2 Ed. Viçosa: Aprenda Fácil Editora, 843.

STAL, M. W, A. N. D.; DUSKY, A. J. A. J. Weed control in leafy vegetables: lettuce, endive, escarole and spinach . Acesso em: 27 maio 2014.

VIANA, T. V. A; VASCONCELOS, D. V.; AZEVEDO, B. M.; SOUZA, B. F. Estudo da aptidão agroclimática do Estado do Piauí para o cultivo da aceroleira. Ciência Agronômica, Fortaleza, v. 33, n. 2, p. 5-12, 2002.

YURI, J. E.; MOTA, J. H.; RESENDE, G. M.; SOUZA, R. J.; RODRIGUES JUNIOR, J. C. Desempenho de cultivares de alface tipo americana em cultivo de outono no Sul de Minas Gerais. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 28, n. 1, p. 284-288, 2004a.

YURI, J. E.; RESENDE, G. M; RODRIGUES JÚNIOR, J. C.; MOTA, J. H.; SOUZA, R. J. Efeito de composto orgânico sobre a produção e características comerciais de alface americana. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 22, n. 1, p. 127-130, 2004b.

Publicado

2019-02-14

Cómo citar

Moura, E. G., Silva, F. de S., Silva, R. F. da, Andrade, F. R., Silva, J. A. da, & Silva, A. T. P. da. (2019). Alternative ground cover in lettuce production under tropical climate conditions. Revista Agrogeoambiental, 10(4). https://doi.org/10.18406/2316-1817v10n420181077

Número

Sección

Artigo Científico