Evaluation of the productivity and plant health of pruned coffee intercropped with annual crops
DOI:
https://doi.org/10.18406/2316-1817v11n420191369Palabras clave:
Beans. Chia. Coffee. Coffea arabica L. Corn. Yield.Resumen
Alley intercipiente with annual crops is a usual practice in coffee cultivation, especially in periods of renewal of the crop by pruning. Its purpose is to make better use of the area, decrease costs of implantation and renovation, mainly in coffee plantations with open lines, through the production of subsistence food with generation of additional and immediate income of the producer. Therefore, the objective of the present study was to evaluate the productivity and plant health of pruned coffee crop in consortium with annual crops in different spacings. The experiment was carried out at the Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sul de Minas Gerais – Campus Muzambinho, in the 2016/17 and 2017/2018 crop years, in a coffee plant of Catuaí Vermelho cultivar 144, 12 years old, pruned in 2014. Three intercrops (corn, chia and beans) in two spacings (30.0cm and 60.0cm) plus two additional treatments without intercropping (slashing or applying herbicide) were implanted in the soil. In the crop year 2016/17, a delay in the fruit maturation was observed in the treatment with intercropping spaced at 30.0cm, when compared to the same crops at 60.0cm spacing. The maturation of the fruits in the 2017/18 crop year was delayed in the treatments of consorts spaced at 60.0cm, when compared with the additional treatment. There was an expressive increase of cercosporiosis with cropping culture spacing 60.0cm. It was also observed that the average yield of coffee in the 2016/17 and 2017/18 crop years was affected by the interplant cultures implanted in the spacing of 30.0cm. In general, regardless of the spacings, intercropping negatively influenced the productivity of coffee in both 2016/17 and 2017/2018 crop years.
Citas
BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Instrução Normativa n. 8, de 11 de junho de 2003. Regulamento técnico de identidade e de qualidade para a classificação do café beneficiado grão cru. Brasília, 2003.
CARVALHO, A. J. de et al. Sistemas de produção de feijão intercalado com cafeeiro adensado em período de formação ou após recepa. Revista Ceres, Viçosa, v. 57, n.3, p. 383-392, mai/jun, 2010.
CARVALHO, A. J. de et al. sistemas de produção de feijão intercalado com cafeeiro adensado recém-plantado. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 31, n. 1, p. 133-139, jan./fev., 2007.
NADALETI, D. H. S. Resposta ao esqueletamento de progênies de Coffea arabica L.: produtividade e qualidade. 2017. 54 p. Dissertação (Mestrado em Agronomia/Fitotecnia)-Universidade Federal de Lavras, Lavras, 2017.
PAULO, E. M. et al. Comportamento do cafeeiro apoatã em consórcio com culturas anuais. Bragantia, Campinas, v. 63, n. 2, p.275-281,2004.
R CORE TEAM. R: A language and environment for statistical computing. Vienna: R Foundation for Statistical Computing, 2017. Disponível em: <http://www.R-project.org>. Acesso em: 03 ago. 2017.
RAIJ, B. van.; CANTARELLA, H.; QUAGGIO, J.A.; FURLANI, A.M.C. Boletim Técnico 100: Recomendações de Adubação e Calagem para o Estado de São Paulo. 2ª edição ver. ampl. Campinas: Instituto Agronômico & Fundação IAC, 1997. 285p.
RIBEIRO, A. C.; GUIMARÃES, P. T. G.; ALVAREZ, V. H. (Ed.). Recomendação para o uso de corretivos e fertilizantes em Minas Gerais: 5. Aproximação. Viçosa: Comissão de Fertilidade do Solo do Estado de Minas Gerais, 1999. 359 p.
ROCHA, L. M. et al, Monitoramento de pragas e doenças do cafeeiro no estado do Para-ná. VIII Simpósio de Pesquisa dos Cafés do Brasil. Salvador – BA. 25 a 28 de No-vembro de 2013.
SÁ JUNIOR, A. et al. Application of the Köppen Classification for climatic zoning in the stat of Minas Gerais, Brasil. Theoretical and Applied Climatology. V. 108, p. 1-7, 2012.
SANTOS, J. C. F.; MARCHI, G.; MARCHI, E. C. S. Cobertura do solo no controle de plantas daninhas do café. Documentos Embrapa Cerrados, v. 226, p. 56, 2008.
SILVA, A. C. et al, Características produtivas do cafeeiro arábica irrigado por pivô central na região de lavras/MG. Coffee Science, Lavras, v. 6, n. 2, p. 128-136, maio/ago. 2011.
Publicado
Cómo citar
Número
Sección
Licencia
La Revista Agrogeoambiental es un periódico científico de acceso abierto y gratuito.
La sumisión de artículos y demás obras de comunicación científica para la Revista Agrogeoambiental implica plena aceptación por el autor y los coautores de la política de derechos de autor abajo:
● Autor y coautores mantienen los derechos de autor y conceden a la revista el derecho de primera publicación, con el trabajo simultáneamente licenciado bajo la Licença Creative Commons Attribution, que permite el compartir el trabajo con reconocimiento de la autoría y publicación inicial en esta revista.
● Autor y coautores tienen permitido y son estimulados a publicar y distribuir su trabajo en línea (por ejemplo, en repositorios institucionales o en su página personal) después de su aceptación y publicación por la Revista Agrogeoambiental - manteniendo el reconocimiento de autoría y publicación inicial en esta revista.
● Autor y coautores declaran que la obra es de autoría de ellos y se responsabilizan por su originalidad y por las opiniones contenidas en ella.
● Una vez aceptado y publicado el artículo, autor y co-autores autorizan a la editorial a publicar en los medios y métodos para la elección del editor.
● El autor y coautores consagran los derechos de autor moral de la obra publicada.