Solar Irradiance in the emergence and the initial development of Arabica coffee seedlings in the south of Goiás
DOI:
https://doi.org/10.18406/2316-1817v15nunico20231720Palabras clave:
Coffea arabica L., Cultivars, Coffee Propagation, Shading Mesh, Seedling nurseryResumen
The photosynthesis is considered the greatest physiological process of growth, being essential to the supply of raw material for the development of plants. This work was developed with the objective of evaluating shading meshes (35%, 50%, 80% light retention mesh and in full sun), in the emergence and development of Arabica coffee seedlings (Acaiá do Cerrado, Catuaí Amarelo and Mundo Novo), with three replications, totaling 36 experimental units. The plot consisted of 4 plants, totaling 144 plants. Initially, the percentage of seedling emergence and the emergence speed index (IVE) were evaluated. At 180 days, the plant height, stem diameter of the seedlings, leaf area index of the first fully expanded pair of leaves, root length and number of leaf pairs were evaluated, as well as dry and fresh root and shoot. It was concluded that the 35% shading mesh was the one that best favored the IVE of coffee seedlings. There was no significant difference between the shading grids and between the cultivars in relation to the percentage of seedling emergence and the initial development of seedlings for any of the characteristics evaluated. The production of coffee seedlings in full sun is not recommended in the southern region of the state of Goiás.
Citas
AMARAL, U. do; SANTOS V. M. dos; OLIVEIRA, A. D.; CARVALHO, S. L. de; SILVA, I. B. Influência da cobertura morta em mini melancia ‘Sugar baby’ no início da frutificação. Revista Verde, v. 11, n.3, p. 164-170, 2016.
BARBIZAN, E. L.; LANA, R. M. Q.; MENDONÇA, F. C.; MELO, B. de; SANTOS, C. M. dos; MENDES, A. F. Produção de mudas de cafeeiro em tubetes associada a diferentes formas de aplicação de fertilizantes. Ciência e Agrotecnologia, Edição Especial, p.1471-1480, 2002.
BERGO, C. L.; SÁ, C. P. de; SALES, F. de. Produção de mudas de cafeeiros por sementes e estacas. Rio Branco: Embrapa, 2002. 10 p. (Circular Técnica 44).
BRAUN, H.; ZONTA, J. H.; LIMA, J. S. de S.; REIS, E. F. dos. Produção de mudas de café ‘conilon’ propagadas vegetativamente em diferentes níveis de sombreamento. Idesia, v. 25, n. 3, p. 85-91, 2007.
CARVALHO, V. L. de; CUNHA, R. L. da; SILVA, N. R. N. Alternativas de controle de doenças do cafeeiro. Coffee Science, v. 7, n. 1, p. 42-49, 2012.
DARDENGO, M. C. J. D.; SOUSA, E. F. de; REIS, E. F. dos; GRAVINA, G. de A. Crescimento e qualidade de mudas de café conilon produzidas em diferentes recipientes e níveis de sombreamento. Coffee Science, v. 8, n. 4, p. 500-509, 2013.
FOOD AND AGRICULTURE ORGANIZATION OF THE UNITED NATIONS – FAO (2022). Countries by commodity. Disponível em: <https://www.fao.org/faostat>. Acesso em 22 de fevereiro de 2021.
HENRIQUE, P. de C.; ALVES, J. D.; DEUNER, S.; GOULART, P. de F. P.; LIVRAMENTO, D. E. do. Aspectos fisiológicos do desenvolvimento de mudas de café cultivadas sob telas de diferentes colorações. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 46, n. 5, p.458-465, 2011a.
HENRIQUE, P. de C.; ALVES, J. D.; GOULART, P. de F. P.; LIVRAMENTO, D. E. do; SANTOS, M. de O.; SOUZA, K. R. D. de; SILVEIRA, H. R. de O. Crescimento de mudas de café sob malhas coloridas. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS NO BRASIL , 7., 2011b, Araxá. Proceedings […]. Araxá, MG: Consórcio Pesquisa Café, 2011. Disponível em: <http://www.sapc.embrapa.br/arquivos/consorcio/spcb_anais/simposio7/209.pdf>. Acesso em: 09 set. 2021.
HOFFMANN, A.; NACHTTIGAL, J. C.; FACHINELLO, J. C. Infra-estrutura para propogação de plantas frutíferas. In: FACHINELLO, J. C.; HOFFMANN, A.; NACHTTIGAL, J. C. Propagação de plantas frutíferas. Brasília: Embrapa Informação Tecnológica, 2005. p. 45-56.
MAGUIRE, J. D. Speed of germination-aid in selection and evaluation for seedling emergence and vigor. Crop Science, v. 2, n. 1, 1962. 176-177p.
MESQUITA, C. M.; MELO, E. M. De; REZENDE, J. E. de; CARVALHO, J. S.; FABRI JÚNIOR, M. A.; MORAES, N. C.; DIAS, P. T.; CARVALHO, R. M. de; ARAÚJO, W. G. de. Manual do café: implantação de cafezais Coffea arabica L. Belo Horizonte: EMATER-MG, 2016. 50 p.
PAIVA, L. C.; GUIMARÃES, R. J.; SOUZA, C. A. S. Influência de diferentes níveis de sombreamento sobre o crescimento de mudas de cafeeiro (Coffea arabica L.). Ciência e Agrotecnologia, v.27, n.1, p.134-140, 2003.
PAIVA, L. C.; GUIMARÃES, R. J.; SOUZA, C. S. Efeitos da luz solar sobre o desenvolvimento de mudas de cafeeiro (Coffea arabica L.).. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL , 2., 2001, Vitória. A. Proceedings […]. Vitória, ES: Consórcio Pesquisa Café, 2001. Disponível em: <http://www.sapc.embrapa.br/arquivos/consorcio/spcb_anais/simposio2/manejo24.pdf>. Acesso em: 09 set. 2021.
R CORE TEAM (2021). R: A language and environment for statistical computing. R Foundation for Statistical Computing, Vienna. Avaliable in: <https://www.R-project.org> Acesso em: 10 ago. 2021
RENA, A. B.; MAESTRI, M. Fisiologia do cafeeiro. In: RENA, A. B.; MALAVOLTA, E.; ROCHA, M.; YAMADA, T. Cultura do cafeeiro: fatores que afetam a produtividade. Piracicaba: POTAFÓS, 1986. p.13-85.
ROSA, S. D. V. F. da; MELO, L. Q. de; VEIGA, A. D.; OLIVEIRA, S. de; SOUZA, C. S.; AGUIAR, V. A. Formação de mudas de Coffea arabica cv Rubi utilizando sementes ou frutos em diferentes estádios de desenvolvimento. Ciência e Agrotecnologia, v. 31, n. 2, p. 349- 356, 2007.
SISTEMA IBGE DE RECUPERAÇÃO AUTOMÁTICA – SIDRA (2022). Produção Agrícola Municipal. Disponível em: <https://sidra.ibge.gov.br>. Recuperado em 22 de fevereiro de 2021.
TAIZ, L.; ZEIGER, E.; MOLLER, I.; MURPHY, A. Fisiologia e desenvolvimento vegetal. 6.ed. Porto Alegre: Artmed, 2017. 888 p.
TATAGIBA, S. D.; PEZZOPANE, J. E. M.; REIS, E. F. dos. Crescimento vegetativo de mudas de café arábica (Coffea arabica L.) submetidas a diferentes níveis de sombreamento. Coffee Science, v. 5, n. 3, p. 251-261, 2010a.
TATAGIBA, S. D.; SANTOS, E. A.; PEZZOPANE, J. E. M.; REIS, E. F. dos. Mudas de Coffea canephora cultivadas sombreadas e a pleno sol. Engenharia na Agricultura, v.18, n.3, 2010b.
TOMAZ, M. A.; MARTINS, L. D.; RODRIGUES, W. N. Produção de mudas e plantio. In: SAKIYAMA, N.; MARTINEZ, H.; TOMAZ, M.; BORÉM, A. Café arábica: do plantio a colheita. Viçosa: UFV, 2015. p. 46 – 63.
VALLONE, H. S.; GUIMARÃES, R. J.; MENDES, A. N. G.; SOUZA, C. A. S.; CUNHA, R. L. da.; DIAS, P. F. Diferentes recipientes e substratos na produção de mudas de cafeeiros. Ciência e Agrotecnologia, v. 34, n. 1, p. 55-60, 2010.
Publicado
Cómo citar
Número
Sección
Licencia
Derechos de autor 2022 AUGUSTO CESAR CARDOSO DA SILVA, Givago Coutinho, Quintiliano Siqueira Schroden Nomeli
Esta obra está bajo una licencia internacional Creative Commons Atribución 4.0.
La Revista Agrogeoambiental es un periódico científico de acceso abierto y gratuito.
La sumisión de artículos y demás obras de comunicación científica para la Revista Agrogeoambiental implica plena aceptación por el autor y los coautores de la política de derechos de autor abajo:
● Autor y coautores mantienen los derechos de autor y conceden a la revista el derecho de primera publicación, con el trabajo simultáneamente licenciado bajo la Licença Creative Commons Attribution, que permite el compartir el trabajo con reconocimiento de la autoría y publicación inicial en esta revista.
● Autor y coautores tienen permitido y son estimulados a publicar y distribuir su trabajo en línea (por ejemplo, en repositorios institucionales o en su página personal) después de su aceptación y publicación por la Revista Agrogeoambiental - manteniendo el reconocimiento de autoría y publicación inicial en esta revista.
● Autor y coautores declaran que la obra es de autoría de ellos y se responsabilizan por su originalidad y por las opiniones contenidas en ella.
● Una vez aceptado y publicado el artículo, autor y co-autores autorizan a la editorial a publicar en los medios y métodos para la elección del editor.
● El autor y coautores consagran los derechos de autor moral de la obra publicada.