Quality of coffee dried on suspended terrace with different layers

Autores/as

  • Joyce Fernandes de Assis Instituto Federal do Sul de Minas Gerais - Campus Inconfidentes
  • Bruno Manoel Rezende de Melo Instituto Federal do Sul de Minas Gerais - Campus Inconfidentes
  • Sindynara Ferreira Instituto Federal do Sul de Minas Gerais - Campus Inconfidentes

DOI:

https://doi.org/10.18406/2316-1817v16nunico20241859

Palabras clave:

Sensory attributes. Beverage. Fermentation.

Resumen

Seeking to improve the final quality of coffee, producers began to improve and innovate in all stages of this segment to meet the demanding market. Hence, this study evaluated the physicochemical and sensory quality of dried unripe, cherry and over-ripe coffee cherries on suspended terraces in different layers. The experiment involved drying coffee in all layers of the suspended terraces, consisting of seven treatments and four replications as follows: T1– concrete terrace; T2 – conventional “single-layer” suspended terrace; T3 – first layer “suspended terrace with two layers”; T4 – second layer “suspended terrace with two layers”; T5 – first layer “suspended terrace with three layers”; T6 – second layer “suspended terrace with three layers”; and T7 – third layer “suspended terrace with three layers.” All treatments used identical samples composed of a mixture of coffee cherries in the three different physiological maturation stages (unripe, cherry and over-ripe). Percentage of each stage was evaluated in a one-liter container with coffee. Physicochemical and sensory quality of unripe, cherry and overripe coffees is influenced by the terrace structure. Treatments T5 and T6, represented by the first layer “suspended terrace with three layers” and second layer “suspended terrace with three layers,” presented the best results for the beneficial fermentation caused by the terrace structure, providing a more shaded environment and resulting in desirable sensory attributes.

Citas

ALVES, G. E.; OLIVEIRA, P. D.; ISQUIERDO, E. P.; BORÉM, F. M.; PEREIRA, C. C.; TAVEIRA, J. H. S. Condutividade elétrica e lixiviação de potássio de grãos de café submetidos a diferentes tipos de processamento e métodos de secagem. SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 7., 2011. Disponível em: http:// www. sapc. embrapa. br/ arquivos/ consorcio/spcb_ anais/ simposio7/ 278. pdf. Acesso em: 17 out. 2023.

ANGÉLICO, C. L. Qualidade do café (Coffea arabica L.) em diferentes estádios de maturação e submetido a cinco tempos de ensacamento antes da secagem. Dissertação do Curso de Mestrado em Ciências dos Alimentos apresentado a Universidade Federal de Lavras, Lavras, 2008. Disponível em: http:// tot. dti.ufv. br/ bitstream/ handle/ 123 456 789/ 6769/Dissertacao_ Caroline% 20Lima% 20Angelico.pdf? sequence= 1& is Allowed= y. Acesso em: 07 nov. 2023. AOAC - Association of Official Agricultural Chemists. Official methods of analysis of the association of Official Agricultural Chemists. 12.ed. Washington, 1990. 185p.

BORÉM, F. M. Processamento do café. In: BORÉM, F. M. (Ed.). Pós-colheita do café. Lavras: UFLA, 2008. p. 129-156.

BORÉM, F. M.; REINATO, C. H. R.; ANDRADE, E. T. Secagem do café. In: BORÉM, F. M. (Ed.). Pós-colheita do café. Lavras: UFLA, 2008. p. 205-240.

CARVALHO, A. C.; CARVALHO, D. F.; FILGUEIRAS, G. C.; ARAÚJO, A. C. de S.; CARVALHO, A. V. de. Panorama e importância econômica do café no mercado internacional de commodities agrícolas: uma análise espectral. Revista Agroecossistemas, v. 9, n. 2, p. 223-

249, 2017. Disponível em: https:// periodicos.ufpa. br/ index. php/ agroecossistemas/ article/ view/5003. Acesso em: 21 abr. 2022.

CONAB - Companhia Nacional de Abastecimento. Acompanhamento da safra brasileira de café. Brasília, v. 10, n. 1, 2023. 42 p. Disponível em: https:// www. conab. gov. br/ info- agro/ safras/cafe/ boletim- da- safra- de- cafe/ item/ 19911- 1-levantamento- de- cafe- safra- 2023. Acesso em: 25 mar. 2023.

CRUZ, C. D. Genes - a software package for analysis in experimental statistics and quantitative genetics. Acta Scientiarum, v. 35, n. 3, p. 271-276, 2013.

FULAN, T. C. Secagem de café em terreiros suspensos com diferentes andares. Trabalho de conclusão de curso em engenharia agronômica apresentado ao Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sul de Minas - Campus Inconfidentes, Inconfidentes, 2021.

GEOGRAFIA. Prefeitura Municipal de Inconfidentes. Inconfidentes, 2022. Disponível em: https://www. inconfidentes. mg. gov. br/ index. php/ cidade/economia- 2. Acesso em: 20 abr. 2022.

HONGYU, K.; SANDANIELO, V. L. M.; OLIVEIRA JUNIOR, G. J. Análise de Componentes Principais: resumo teórico, aplicação e interpretação. E&S- Engineering and Science, v. 1, n. 5, p. 83–90, 2016. DOI: 10.18607/ES201653398. Disponível em: https:// periodicos cientificos. ufmt.br/ ojs/ index. php/ eng/ article/ view/ 3398. Acesso em: 07 nov. 2023.

INSTITUTO ADOLFO LUTZ - IAL. Métodos físicoquímicos para análise de alimentos. 4.ed. São Paulo: Instituto Adolfo Lutz, 2008. 1020 p.

LOPES, L. M. V; PEREIRA, R. G. F. A, MENDES, A. N. G. Teor de sólidos solúveis totais, acidez titulável e pH de grãos crus e torrados de sete cultivares de café (Coffea arabica L.) e suas variações com processo de torração. SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, Poços de Caldas, 2000. Disponível em: http:// www.sbicafe. ufv. br/ handle/ 123 456 789/ 885 #preview. Acesso em: 07 nov. 2023.

MAPA - Ministério da agricultura, Pecuária e Abastecimento. Instrução Normativa nº 8, de 11 de junho de 2003. Diário Oficial da União - Seção 1, nº 113, 13 jun. 2003. Disponível em: https:// pesquisa. in. gov. br/ imprensa/ servlet/INPDFViewer? jornal= 1& pagina= 4& data= 13/06/ 2003& captchafield= firstAccess. Acesso em: 06 nov. 2023.

MATIELLO, J. B.; SANTINATO, R.; ALMEIDA, S. R; GARCIA, A. W. R. Cultura de café no Brasil: manual de recomendações. Varginha: Fundação Procafé, 2020. 716 p.

NAKAYAMA, C. C.; TEIXEIRA, A. A.; TEIXEIRA, R. R.; REIS, M.; M, A.; BUENO, J. Sucessão demicrorganismos em diferentes estádios de secagem do café e sua influência na bebida. Brazilian Journal of Development, v. 6, n. 1, p. 2402-2418, 2020. DOI:10.34117/bjdv6n1-177. Disponível em: https:// ojs. brazilianjournals. com.br/ ojs/ index. php/ BRJD/ article/ view/ 6155/ 5472. Acesso em: 17 out. 2023.

NASCIMENTO, P. M. Estudo da composição química, atividade antioxidante e potencial odorífico de um café conillon, em diferentes graus de torrefação e análise comparativa com café arábica. Dissertação de Mestrado em Química apresentada ao Instituto de Química da Universidade Federal de Uberlândia, Uberlândia, 2006. Disponível em: https:// repositorio. ufu. br/bitstream/ 123 456 789/ 17427/ 1/ PM Nascimento DISSPRT. pdf. Acesso em: 17 out. 2023.

PRETE, C. E. C. Condutividade elétrica do exsudato de grãos de café (Coffea arabica L,) e sua relação com a qualidade da bebida. 1992, 125 f. Tese (Doutorado em Agronomia) - Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz, Piracicaba, 1992. Disponível em: http:// tot, dti, ufv, br/ handle/ 123 456789/ 392. Acesso em: 20 abr. 2022.

REGAZZI, A.J. Análise multivariada, notas de aula INF 766. Departamento de Informática da Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, v. 2, 2000.

RUFINO, J. L. dos S.; SILVA, M. A. Comercialização. In: SAKIYAMA, N.; MARTINEZ, H., TOMAZ, M., BORÉM, A. (Ed.). Café arábica do plantio à colheita. Viçosa: Editora UFV, 2015. p. 292-293.

SAATH, R.; BORÉM, F. M.; ALVES, E.; TAVEIRA, J. H. D. S.; MEDICE, R.; CORADI, P. C. Scanning electron microscopy of the endosperm of coffee (Coffea arabica L.) during the drying process. Ciência e Agrotecnologia, v. 34, n. 1, p. 196 - 203, 2010. SCA - Speciality Coffee Association of America – SCA. Protocols: cupping speciality coffee.2016. Disponível em: http:// www,scaa,org/ PDF/resources/ cupping- protocols,pdf. Acesso em: 26 abr 2022.

TEIXEIRA, M. M.; LACERDA FILHO, A. F. de; OLIVEIRA, M. V. M. de; SILVA, F. A. P. da; MOREIRA, R. M. G. Colheita e pós-Colheita. In: SAKIYAMA, N.; MARTINEZ, H., TOMAZ, M., BORÉM, A. (Ed.). Café arábica do plantio à colheita. Viçosa: Editora UFV, 2015. p. 216-249.

Publicado

2024-11-13

Cómo citar

Fernandes de Assis, J., de Melo, B. M. R., & Ferreira, S. (2024). Quality of coffee dried on suspended terrace with different layers. Revista Agrogeoambiental, 16(unico), e20241859. https://doi.org/10.18406/2316-1817v16nunico20241859