Efficiency of nitrogen fertilizers in newly implanted coffee crops

Autores/as

  • Gabriélle Alexandre Instituto Federal do Sul de Minas Gerais - Campus Inconfidentes
  • Bruno Manoel Rezende de Melo Instituto Federal do Sul de Minas Gerais - Campus Inconfidentes
  • Sindynara Ferreira Instituto Federal do Sul de Minas Gerais - Campus Inconfidentes

DOI:

https://doi.org/10.18406/2316-1817v16nunico20241911

Palabras clave:

Acidity. Coffea arabica L. Growth. Development.

Resumen

A vigorous and productive coffee crop is the result of adequate nutritional management from its young stage. High yields demand greater investments, especially in fertilization, making nutritional management indispensable. Hence, this study evaluated the growth of coffee crop formation, soil acidity and economic aspects using different fertilizers. The experiment was conducted at Pedra Bela site, Ouro Fino, Brazil, between November 2022 and June 2023. Experimental design consisted of randomized blocks with nine treatments and four replications, totaling 36 plots. Treatments included conventional urea, conventional urea via drench, ammonium nitrate, ammonium sulfate, urea + S0 + polymers, urea + NBPT, urea formaldehyde, organomineral CPMULT and coffee straw. Plant height, stem diameter, number of plagiotropic branches, defoliation percentage, soil pH, and costs were the variables evaluated. Treatment with ammonium nitrate achieved superior results in terms of pH growth within the range considered ideal for coffee crops compared with the other treatments. It also resulted in the highest number of plagiotropic branches, less defoliation and was the most cost-effective. As for soil acidity, ammonium nitrate and organomineral fertilizers promoted values within what is considered ideal for coffee cultivation.

Citas

ABRANCHES, J. L.; SORATTO, R. P.; PERDONÁ, M. J. Ureia revestida e o crescimento do cafeeiro arábica. Fórum Ambiental da Alta Paulista, v. 14, p. 100-108, 2018. DOI: 10. 17271/1980 0827 1432 0181 9448, 2018.

BATISTA, M.A.; INOUE, T.T.; ESPER NETO, M.; MUNIZ, A.S. Princípios de fertilidade do solo, adubação e nutrição mineral. In: BRANDÃO FILHO, J.U.T.; FREITAS, P.S.L.; BERIAN, L.O.S.; GOTO, R. Hortaliças-fruto. Maringá: EDUEM, 2018. p. 113-162. DOI: https:// doi. org/ 10.7476/ 9786 586 383 010. 0006.

CARVALHO, G. R.; FERREIRA, A. D.; ANDRADE, V. T.; BOTELHO, C. E.; CARVALHO, J. P. F. (ed.). Cafeicultura do cerrado. 22. ed. Belo Horizonte: Epamig, 2021. 564 p.

CHAGAS, W. F. T.; GUELFI, D. R.; CAPUTO, A. L. C.; SOUZA, T. L. de; ANDRADE, A. B.; FAQUIN, V. Ammonia volatilization from blends with stabilized and controlled-released urea in the coffee system. Ciência e Agrotecnologia, v. 40, n. 5, p. 497-509, 2016. DOI: 10. 1590/1413- 70542 0164 0500 8916.

CONAB - COMPANHIA NACIONAL DE ABASTECIMENTO. Clima mais favorável e bienalidade positiva apontam produção estimada em 58,08 milhões de sacas de café. 2024. Disponível em: https:// www. conab. gov.br/ ultimas- noticias/ 5362- clima- mais- favoravele-bienalidade-positiva- apontam- producaoestimada- em- 58- 08- milhoes- de- sacas- de- cafe. Acesso em: 04 abr. 2024.

CRUZ, A. C.; PEREIRA, F. dos S.; FIGUEIREDO, V. S. de. Fertilizantes organominerais de resíduos do agronegócio: avaliação do potencial econômico brasileiro. Indústria química / BNDES Setorial, n. 45, p. 137-187, 2017. Disponível em: https:// web. bndes. gov. br/ bib/jspui/ bitstream/1408/ 11814/ 1/ BS% 2045 % 20 Fertilizantes% 20 organominerais % 20 de% 20 res% c3 %adduos % 20 % 5b…% 5d_ P_ BD.pdf. Acesso em: 27 fev. 2024.

CRUZ, C. D. Genes - a software package for analysis in experimental statistics and quantitative genetics. Acta Scientiarum, v. 35, n. 3, 271-276, 2013.

FERREIRA, D. F. Sisvar: a computer statistical analysis system. Ciência e Agrotecnologia, v. 35, n. 6, p. 1039-1042, 2011.

FREITAS, T. Fertilizantes nitrogenados convencionais, estabilizados, de liberação lenta ou controlada na cultura do cafeeiro: eficiência e custos. 2017. 96 f. Dissertação (Mestrado) - Curso de Pós-Graduação em Agronomia/Fitotecnia, Universidade Federal de Lavras, Lavras, 2017. Disponível em: http:// repositorio. ufla. br/jspui/ bitstream/ 1/ 13309/ 1/ DISSERTA% C3 %87% C3 % 83O_ Fertilizantes% 20nitrogenados%20convencionais% 2C% 20estabilizados% 2C%20de% 20libera% C3% A7% C3 % A3o% 20lenta%20ou% 20controlada% 20na% 20cultura%20do% 20cafeeiro% 20efici% C3% AAncia% 20e%20custos. pdf. Acesso em: 27 fev. 2024.

GOOGLE EARTH - Mapas. Disponível em: http://earth. google. com/ web/. Acesso em: 03 abr. 2024.

GUELFI, D. Fertilizantes nitrogenados estabilizados, de liberação lenta ou controlada. International Plant Nutrition Institute - INPI. Informações agronômicas nº 157. Piracicaba: IPNI, 2017. p. 1 - 32. Disponível em: http://www. ipni. net/ PUBLICATION/ IA- BRASIL. NSF/0/90DE 3857 0A72 16CB8 32580 FB00 66E 3B4/$FILE/ Jornal- 157. pdf. Acesso em: 27 fev. 2024.

MAPA - MINISTÉRIO DA AGRICULTURA, PECUÁRIA E ABASTECIMENTO. Café no Brasil. 2018. Disponível em: https:// www. gov. br/agricultura/ pt- br/ assuntos/ politica- agricola/cafe/cafeicultura- brasileira. Acesso em: 21 fev. 2024.

MARTINEZ, H. E. P.; CLEMENTE, J. M.; LACERDA, J. S. de; NEVES, Y. P.; PEDROSA, A. W. Nutrição mineral do cafeeiro e qualidade da bebida. Revista Ceres, v. 61, suplemento, p. 838-848, 2014. DOI: 10. 1590 /0034 -737x2014 6100 0009.

MARTINS, C. E. Práticas agrícolas relacionadas à calagem do solo. Comunicado Técnico nº 47. Juiz de Fora: Embrapa, 2005. 6 p. Disponível em: https:// ainfo. cnptia. embrapa. br/ digital/ bitstream/item/ 65417/ 1/ COT- 47- Praticas- agricolasrelacionadas. pdf. Acesso em: 03 abr. 2024.

MATIELLO, J. B.; SANTINATO R.; GARCIA, A. W. R.; ALMEIDA S. R de. Cultura do café no Brasil: manual de recomendações. Varginha (MG): Fundação PROCAFÉ, 2020. 716 p. ISBN 978 -85 -6687 -97-8.

MATIELLO, J. B.; JORDÃO FILHO, M.; SOUZA, T. de. Não queime a palha de café, mas se queimar aproveite as cinzas na lavoura. Folha Técnica nº 539. Varginha: Fundação Procafé, 2020, 2 p. Disponível em: https://www. fundacaoprocafe. com. br/ post/ n% C3%A3o- queime- a- palha- de- caf% C3% A9- mas- sequeimar-aproveite- as- cinzas- na- lavoura. Acesso em: 27 mar. 2024.

MELÉM JÚNIOR, N. J.; MAZZA, J. A.; DIAS, C. T. S.; BRISKE, E. G. Efeito de fertilizantes nitrogenados na acidificação de um Argissolo Vermelho Amarelo latossólico distrófico cultivado com milho. Ciência e Tecnologia, v. 2, n. 1, p. 75 - 89, 2001. Disponível em: https:// ainfo.cnptia. embrapa. br/ digital/ bitstream/ item/ 124767/ 1/ CPAF- AP- 2001- Efeito- de- fertilizantesnitrogenados. pdf. Acesso em: 03 abr. 2024.

MELO, A. dos S.; REIS, I. R. dos; SOARES, D. de A. Influência do adubo de liberação lenta em relação ao convencional no desempenho morfológico de mudas de café. Revista Brasileirade Gestão e Engenharia, v. 13, n. 1, p. 1-9, 2022. Disponível em: https:// periodicos. cesg.edu. br/ index. php/ gestao e engenharia/ article/ view/545. Acesso em: 05 fev. 2024.

PAULA, D. W. de; MANTOVANI, J. R.; REIS, R. A. dos; MOREIRA, J. L. A.; AUGUSTO, H. S.; MARQUES, D. J. Alterações em atributos de fertilidade do solo e crescimento inicial do cafeeiro com aplicação de palha do café. In: Congresso Brasileiro de Ciência do Solo, 35.,2015, Natal. Anais… Natal: SBCS, 2015. p. 1-4. Disponível em: https:// www.eventossolos. org.br/cbcs2015/ anais/ index_ int 5e4e. html. Acesso em: 04 fev. 2024.

PAULA NETO, A. P.; FAVARIN, J. L.; DOS REIS, A. R.; TEZOTTO, T.; DE ALMEIDA, R. E. M.; LAVRES JUNIOR, J.; GALLO, L. A. Nitrogen metabolism in coffee plants in response to nitrogen supply by fertigation. Theoretical and Experimental Plant Physiology, v. 27, p. 41-50, 2015. DOI 10. 1007 /s40626 -014 -0030-2

PIRES, H. D.; FERNANDES, L. M.; MICHELIN, L. H. F. Avaliação da eficiência de adubação nitrogenada na cultura de milho utilizando fertilizantes com inibidores: uma revisão. In: RIBEIRO, J. C. (org.). A Face transdisciplinar das ciências agrárias 2. Ponta Grossa: Atena, 2021. p. 106-120.

PRIMAVESI, O.; CORRÊA, L. de A.; PRIMAVESI, A. C.; CANTARELLA, H.; SILVA, A. G. da. Adubação com ureia em pastagem de Brachiaria brizantha sob manejo rotacionado: eficiência e perdas. Comunicado Técnico nº 41. São Carlos: Embrapa, 2003. 6 p. Disponível em: http:// www.infoteca. cnptia. embrapa. br/ infoteca/ handle/ doc/46697. Acesso em: 23 fev. 2024.

RIBEIRO, A. C.; GUIMARÃES, P. T. G.; ALVAREZ, V. V. H. (ed.). Recomendações para o uso de corretivos e fertilizantes em Minas Gerais: 5ª aproximação. Viçosa: Comissão de Fertilidade do Solo do Estado de Minas Gerais, 1999. 359 p.

SANTOS, F. da S.; SOUZA, P. E. de; POZZA, E. A.; MIRANDA, J. C.; CARVALHO, E. A.; FERNANDES, L. H. M.; POZZA, A. A. A. Adubação orgânica, nutrição e progresso de cercosporiose e ferrugem-do-cafeeiro. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 43, n. 7, p. 783-791, 2008. DOI: 10. 1590/ s0100- 204 x20080007 00001.

SCOTT, A.; KNOTT, M. Cluster-analysis method for grouping means in analysis of variance. Biometrics, v. 30, n. 3, p. 507-512, 1974.

SOUZA, J. A.; ROCHA, G. C.; GOMES, M. de P.; REZENDE, C. H. S. Nitrogen dynamics in a Latosol cultivated with coffee. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v. 22, n. 6, p. 390-395, 2018.

VALDERRAMA, M.; BUZETTI, S.; BENETT, C. G. S.; ANDREOTTI, M.; TEIXEIRA FILHO, M. C. M. Fontes e doses de NPK em milho irrigado sob plantio direto. Pesquisa Agropecuária Tropical, v. 41, n. 2, p. 254–263, 2011. Disponível em: https:// revistas. ufg. br/ pat/ article/ view/ 8390. Acesso em: 15 fev. 2024.

VILLALBA, H. A. G.; LEITE, J. M.; OTTO, R.; TRIVELIN, P. C. O. Fertilizantes nitrogenados: novas tecnologias. Informações Agronômicas nº 148. 2014. Disponível em: http:// www. ipni.net/ publication/ ia- brasil. nsf/ 0/ 8A8C 436B 98265A29 83257 DB6 006A 962D/ $FILE/ Page12- 20-148. pdf. Acesso em: 03 abr. 2024

Publicado

2024-11-13

Cómo citar

Alexandre, G., Manoel Rezende de Melo, B., & Ferreira, S. (2024). Efficiency of nitrogen fertilizers in newly implanted coffee crops. Revista Agrogeoambiental, 16(unico), e20241911. https://doi.org/10.18406/2316-1817v16nunico20241911