Agronomic performance of experimental strawberry clones in southern Minas Gerais
DOI:
https://doi.org/10.18406/2316-1817v17nunico20251926Palabras clave:
Fragaria ananassa Duch. Genetic improvement. Productivity.Resumen
In Brazil, there is a great dependence on strawberry seedlings imported from other countries, as demand is higher than national production. This study was developed in order to evaluate the agronomic performance of experimental strawberry clones for the Southern state of Minas Gerais and, thus, expand these plants to new frontiers of production in the state. The research was carried out in a randomized complete block experimental design, with five treatments and four replications, totaling 20 experimental plots and 100 plants. The following variables were evaluated: number of crowns, total number of trifoliates, plant height, total number of fruits, number of commercial fruits, number of non-commercial fruits, total yield, commercial yield, non-commercial yield, average fruit mass, average non-commercial fruit mass, and average commercial fruit mass. The post-harvest analyses were: fruit size, soluble solids content, firmness, and scores for external color, internal color, and fruit shape. The experimental clones show great potential to promote strawberry fruit production in Brazil, for both vegetative and productive parameters. The Pircinque cultivar was superior to the other genotypes in southern Minas Gerais, Inconfidentes municipality. The experimental clones and the Albion cultivar overlap in all months, showing vegetative and productive similarity.
Citas
ALMEIDA, E. I. B.; FERRÃO, G. da E.; MARQUES, J. I.; SOUZA, W. da S. Perdas pós-colheita de frutas e hortaliças no Maranhão: estimativas, causas, impactos e soluções. São Luís: EDUFMA, 2020. 160 p.
ALVES, V.; LUZ, F. da; SCHWARZ, K.; DEMARIO, V. R.; DATSCH, B. G.; VILELA, R. J. Aceitabilidade sensorial e características físico-químicas de morangos desidratados com diferentes tratamentos. DEMETRA: Alimentação, Nutrição & Saúde, v.13, n. 3, p. 745-763, 2018.
ANTUNES, L. E. C.; REISSER JUNIOR, C. Recomendação da utilização do sistema de produção fora de solo para morangueiro. Circular Técnica nº 203. Embrapa: Pelotas/RS, 2019. 12 p.
BRANDT, G. Q.; SILVA, L. F. L.; SOUZA, D. C.; RESENDE, L. V.; NUNES, N. S. Productivity and analysis of morphological characters of experimental strawberry genotypes. Horticultura Brasileira, v. 40, n. 4, p. 426-431, 2022.
CHU, Y.; GAO, C.; LIU, X.; ZHANG, N.; XU, T.; FENG, X.; YANG, Y.; SHEN, X.; TANG, X. Improvement of storage quality of strawberries by pullulan coatings incorporated with cinnamon essential oil cinnamon essential oil nanoemulsion. LWT-Food Science Technology, v. 122, e 109054, 2020.
COCCO, C.; GONÇALVES, M. A.; PICOLOTTO, L.; FERREIRA, L. V.; ANTUNES, L. E. C. Crescimento, desenvolvimento e produção de morangueiro a partir de mudas com diferentes volumes de torrão. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 37, n. 4, p. 961–969, 2015.
FARIAS, M. R. de; SATEL, N. M.; ROSSET, M.; SANTOS, C. M. E. dos. Avaliação de diferentes embalagens na manutenção de características físico-químicas de morangos. Revista em Agronegócio e Meio Ambiente - RAMA, v. 15, n. 1, p. 321-332, 2022.
FARNEZI, P. K. B.; OLIVEIRA, L. L. de; SARDINHA, L. T., FRANÇA, A. C., MACHADO, C. M. M.; MACEDO, L. A. Influência de fertilizantes organominerais fosfatados sobre o crescimento e produção de morango (Fragaria x ananassa Duch.). Ciência Agrícola, v. 21, e12060, 2023.
FARNEZI, P. K. B.; OLIVEIRA, L. L. de; SARDINHA, L. T.; FRANÇA, A. C.; MACHADO, C. M. M.; MACEDO, L. A. Produção e caracterização fisico-quimica de morango (Fragaria x ananassa Duch) sob diferentes fontes de adubação fosfatada. Brazilian Journal of Development, v. 6, n. 9, p. 65051–65066, 2020.
FERRÃO, R. G.; MOREIRA, S. O.; FERRÃO, M. A. G.; RIVA, E. M.; ARANTES, L. de O.; COSTA, A. de F. S. da; CARVALHO, P. L. P. T de; GALVÊAS, P. A. O. Genética e melhoramento: desenvolvimento e recomendação de cultivares com tolerância à seca para o Espírito Santo. Incaper em Revista, v. 6/7, n. 4, p. 51-71, 2015.
FERREIRA, D. F. Sisvar: A computer statistical analysis system. Revista Ciência e Agrotecnologia, v. 35, n. 6, p. 1039-1042, 2011.
FIGUEIREDO, F. C.; BOTREL, P. P.; TEIXEIRA, C. P.; PETRAZZINI, L. L.; LOCARMO, M.; CARVALHO, J. G. de. Pulverização foliar e fertirrigação com silício nos atributos físico-químicos de qualidade e índices de coloração do morango. Ciência e Agrotecnologia, v. 34, n. 5, p. 1306–1311, 2010.
GALVÃO, A. G.; RESENDE, L. V.; GUIMARÃES, R. M.; FERRAZ, A. K. L.; MORALES, R. G. F.; MARODIN, J. C.; CATÃO, H. C. R. M. Overcoming strawberry achene dormancy for improved seedling production in breeding programs. Idesia, v. 32, n. 4, p. 57-62, 2014.
GONÇALVES, M. A.; COCCO, C.; VIGNOLO, G.; PICOLOTTO, L.; ANTUNES, L. E. C. Comportamento produtivo de cultivares de morangueiro estabelecido a partir de mudas com torrão. Revista Eletrônica Científica da UERGS, v. 2, n. 3, p. 277–283, 2016.
KOBNER, D. R. da S.; SANTOS, T. M.; CARVALHO, T. C. de. Reguladores vegetais: influência da giberelina na indução de floração e formação de frutos do morangueiro. Real - Repositório Institucional, v.2, n.2, p.1-10, 2023.
LIZ, K. M. de; TREVISAN, F.; LIMA, C. S. M.; MIRANDA, J. de. Ácido salicílico na produção de morangueiro em substrato. Revista Cultivando o Saber, n.1, v. 13, p. 71-85, 2020.
MORALES, R. G. F.; RESENDE, J. T. V. de; FARIA, M. V.; SILVA, P. R. da; FIGUEIREDO, A. S. T.; CARMINATTI, R. Divergência genética em cultivares de morangueiro, baseada em caracteres morfoagronômicos. Revista Ceres, v. 58, n. 3, p. 323-329, 2011.
MORGADO, M. A. D. O.; BRUCKNER, C. H.; ROSADO, L. D. S.; ASSUNÇÃO, W.; SANTOS, C. E. M. dos. Estimação da área foliar por método não destrutivo, utilizando medidas lineares das folhas de espécies de Passiflora. Revista Ceres, v. 60, n. 5, p. 662-667, 2013.
NUNES, G.; NOVELLO, D. Morango (Fragaria x ananassa Duch): produtividade, composição química, nutricional e sensorial. Revista Valore, v. 6, e-6002, 2021.
NUNES, N. S.; SILVA, L. F. L e.; SOUZA, D. C de.; RESENDE, L. V.; BRANDT, G. Q.; Post-harvest of strawberry accessions in the South Minas Gerais. Horticultura Brasileira, v.40, n. 2, p. 221–225, 2022.
PEREIRA, E. H.; FLORESTI, A. P.; GOMES, H. A. da S. Elaboração do processo de beneficiamento do cultivo morango Pircinque. Revista Engenho, v. 13, n. 1, p. 4-17, 2021.
PEREIRA, M. A.; SILVA, L. F. L.; SOUZA, D. C.; RESENDE, L. V. Productivity of strawberry genotypes in the south and southwest mesoregion of Minas Gerais. Colloquium Agrariae, v. 18, n. 1, p. 46-52, 2022.
RANA, V. S.; LINGWAL, K.; SHARMA, S.; RANA, N.; PAWAR, R.; KUMAR, V.; SHARMA, U. Enhancement in growth, yield and nutritive characteristics of strawberry (Fragaria × ananassa Duch.) by the application of biostimulant: seaweed extract. Acta Physiologiae Plantarum, v. 45, n. 122, 2023.
RESENDE, J. T. V.; MORALES, R. G. F.; FARIA, M. V.; RISSINI, A. L. L.; CAMARGO, L. K. P.; CAMARGO, C. K. Produtividade e teor de sólidos solúveis de frutos de cultivares de morangueiro em ambiente protegido. Horticultura Brasileira, v. 28, n. 2, p. 185–189, 2010.
RODRIGUES, R. B. Análise da água do rio Mogi Guaçu, após o lançamento da água residuária urbana do município de Inconfidentes, MG-Brasil. Revista Técnica Ciências Ambientais, v. 1, n. 7, p. 1-9, 2023.
ROSA, H. T.; STRECK, N. A.; WALTER, L. C.; ANDRIOLO, J. L.; SILVA, M. R. da. Crescimento vegetativo e produtivo de duas cultivares de morango sob épocas de plantio em ambiente subtropical. Revista Ciência Agronômica, v. 44, n. 3, p. 604–613, 2013.
SAMPIETRO, A. P.; OLIVEIRA, L. F. de J., LIMA, C. S. M.; SANTOS, E. R. dos; LEANDRINI, J. A.; LEMOS, P. L. P. K. Comportamento agronômico de genótipos de morangueiro submetidos a formas de cultivo. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, v. 18, n. 4, p. 103-114, 2023.
SANTOS, C.; NAVE, A.; COSTA, C. A. da; COSTA, D. Qualidade comercial de duas cultivares de morangos produzidos em sistema sem solo. Actas Portuguesas de Horticultura, v. 26, p. 237-243, 2015.
SCHIAVON, A. V.; DELAZERI, E. E.; BECKER, B. T.; VIZZOTTO, M.; CANTILLANO, F. F. R.; ANTUNES, C. E. L.; Qualidade físico-química de morangos produzidos em sistema de cultivo sem solo, a partir de mudas produzidas com diferentes soluções nutritivas. Scientific Electronic Archives, v. 13, n. 7, p. 37-44, 2021.
SCOTT, A.; KNOTT, M. Cluster-analysis method for grouping means in analysis of variance. Biometrics, v. 30, n. 3, p. 507-512, 1974.
SOUZA, D. C. de; OSSANI, P. C.; COSTA, A. S.; GUERRA, T. S.; ARAÚJO, A. L.; RESENDE, F. V.; RESENDE, L. V. Selection of experimental strawberry clones for fruit appearance attributes. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 56, p. e02560, 2021.
SOUZA, D. C. de; VIEIRA, S. D.; RESENDE, L. V.; GALVÃO, A. G.; FERRAZ, A. K. L.; RESENDE, J. T. V. de; ELIAS, H. H. de S. Propriedades físico-químicas em frutos de híbridos experimentais de morangueiro. Agrotrópica, v. 29, n. 1, p. 85-96, 2017.
STRASSBURGER, A. S.; PEIL, R. M. N.; SCHWENGBER, J. E.; MEDEIROS, C. A. B.; MARTINS, D. de S.; SILVA, J. B. e. Crescimento e produtividade de cultivares de morangueiro de "dia neutro" em diferentes densidades de plantio em sistema de cultivo orgânico. Bragantia, v. 69, n. 3, p. 623–630, 2010.
TORRES-QUEZADA, E. A.; ZOTARELLI, L.; WHITAKER, V. M.; SANTOS, B. M.; HERNANDEZ-OCHOA, I. Initial crown diameter of strawberry bare-root transplants affects early and total fruit yield. HortTechnology, v. 25, n. 2, p. 203-208, 2015.
TURQUETT, L. C. D. G. B.; BASTOS, R. A.; LIMA, J. P. de; VALENTE, G. de F. S. Evaluation of edible cover made from chitosan, rice bran and cassava starch in postharvest conservation of strawberries. Brazilian Journal of Development, v. 7, n. 3, p. 33153–33171, 2021.
UPOV. International Union for the Protection of New Varieties of Plants. Guidelines for the conduct of tests for distinctness, uniformity and stability. Strawberry: UPOV Code(s): Fraga - Fragaria L. Geneva, 2012.
VALDIVIESSO, T.; VIEIRA, A.; PATRÍCIO, S.; OLIVEIRA, C.; OLIVEIRA, P. B.; PALHA, M. da G. Arquitetura da planta do morangueiro. Dossier Técnico. Vida Rural, v. 1847, p. 42-44, 2019.
VIEIRA, S. D.; SOUZA, D. C. de; MARTIN, I. A.; RIBEIRO, G. H. M. R.; REZENDE, L. V.; FERRAZ, A. K. L.; GALVÃO, A. G.; RESENDE, J. T. V Selection of experimental strawberry (Fragaria x ananassa) hybrids based on selection indices. Genetics and Molecular Research, v. 16, n. 1, gmr16019052, 2017.
WANG, Y.; ZHAO, F.; ZHANG, G.; JIA, S.; YAN, Z. FaWRKY11 transcription factor positively regulates resistance to Botrytis cinerea in strawberry fruit. Scientia Horticulturae, v. 279, e 109893, p.1-10, 2021.
ZAOINT, C. Real statistics resource pack software (Release 7.6). Copyright (2013-2021). Disponível em: https://real-statistics.com/free-download/real-statistics-resource-pack/. Acesso em: 17 abr. 2024.
Publicado
Cómo citar
Número
Sección
Licencia
Derechos de autor 2025 Ronivaldo Crispim da Veiga Junior, Marcos Rian dos Santos, Marcelo Henrique Avelar Mendes, Luciane Vilela Resende, Sindynara Ferreira

Esta obra está bajo una licencia internacional Creative Commons Atribución 4.0.
La Revista Agrogeoambiental es un periódico científico de acceso abierto y gratuito.
La sumisión de artículos y demás obras de comunicación científica para la Revista Agrogeoambiental implica plena aceptación por el autor y los coautores de la política de derechos de autor abajo:
● Autor y coautores mantienen los derechos de autor y conceden a la revista el derecho de primera publicación, con el trabajo simultáneamente licenciado bajo la Licença Creative Commons Attribution, que permite el compartir el trabajo con reconocimiento de la autoría y publicación inicial en esta revista.
● Autor y coautores tienen permitido y son estimulados a publicar y distribuir su trabajo en línea (por ejemplo, en repositorios institucionales o en su página personal) después de su aceptación y publicación por la Revista Agrogeoambiental - manteniendo el reconocimiento de autoría y publicación inicial en esta revista.
● Autor y coautores declaran que la obra es de autoría de ellos y se responsabilizan por su originalidad y por las opiniones contenidas en ella.
● Una vez aceptado y publicado el artículo, autor y co-autores autorizan a la editorial a publicar en los medios y métodos para la elección del editor.
● El autor y coautores consagran los derechos de autor moral de la obra publicada.