Nutritional diagnosis in a Conilon coffee plantation in the northern region of the Espírito Santo state

Autores

  • Ademir Fontana EMBRAPA SOLOS
  • Ivne Franco Pires
  • Fábio Luiz Partelli Universidade Federal do Espírito Santo
  • Alex Campanharo Universidade Federal do Espírito Santo
  • Juan Ricardo Rocha
  • Jéssica Dalazen Rodrigues

DOI:

https://doi.org/10.18406/2316-1817v14n120221708

Resumo

The soils of Coastal Tablelands are characterized by low natural fertility, which reinforces the importance of assessing soil fertility and leaf nutrition of crops. The objective of this study is to present a diagnosis of soil fertility and leaf nutrition of coffee plantations with Conilon from Coastal Tablelands in the northern area of the Espírito Santo state. A total of 49 soil samples were collected at a depth of 0-0.20 m and 49 leaf samples. In the soil, we can find Al3+, Ca2+, Mg2+, K+, (H+Al), SB, V, CTC, pH (water), P Mehlich-1, carbon (C), organic matter (MO), nitrogen (N), Cu2+, Fe2+, Mn2+, Zn2+, and in the leaves N, P, K, Ca, Mg, Cu, Fe, Mn and Zn contents. Soil fertility and leaf nutrition were diagnosed, followed by the identification of deficit elements after comparison with reference coffee crops. In the soil, most coffee plantations have low levels of MO, K, Ca, Mg, Fe, Al and (H+Al), P in excess, and the other attributes at medium levels. As for the leaves, most coffee plantations have low levels of N, P, K, Mg, Cu, Fe, and Zn, Mn at an adequate level and Ca at a high level. The soil and leaf elements evaluated are mostly at lower levels than the reference crops.

Referências

ALTOÉ, A.; ANDRADE, F. V.; PASSOS, R. R.; SATIRO, L. S. Adubação de cafeeiro Conilon com fertilizante mineral granulado, fonte de magnésio, enxofre e micronutrientes. Coffee Science, v. 11, n. 3, p. 335-345, 2016. Disponível em: http://www.sbicafe.ufv.br:80/handle/123456789/8044: Acesso em: 24 fev. 2022.

ALVARES, C. A.; STAPE, J. L.; SENTELHAS, P. C.; GONÇALVES, J. L. M.; SPAROVEK, G. Koppen’s climate classification map for Brazil. Meteorologische Zeitschrift, v. 22, n. 6, p. 711-728, 2014. Disponível em: https://doi.org/10.1127/0941-2948/2013/0507. Acesso em: 24 fev. 2022.

BRAGANÇA, S. M.; MARTINEZ, H. E. P.; LEITE, H. G.; SANTOS, L. P.; SEDIYAMA, C. S.; LANI, J. A. Accumulation of macronutrients for the Conilon coffee tree. Journal of Plant Nutrition, v. 31, p. 103-120, 2007. Disponível em: https://doi.org/10.1080/01904160701741990. Acesso em: 24 fev. 2022.

CARMO, C. A. F. S.; ARAÚJO, W. S.; BERNARDI, A. C. C.; SALDANHA, M. F. C. Métodos de análise de tecidos vegetais utilizados na Embrapa Solos. Embrapa Solos: Rio de Janeiro, 2000. Circular Técnica, n. 6. 41 p.

CAVALCANTI, A. C.; OLIVEIRA, M. G., COVRE, A. M.; GONTIJO, I.; PARTELLI, F. L. Primeira aproximação para solo cultivado com cafeeiro Conilon na região atlântica da Bahia. Coffee Science, v. 12, n. 3, p. 316-325, 2017. Disponível em: http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/9122. Acesso em: 24 fev. 2022.

COSTA, A. N.; BRAGANÇA, M. Levantamento nutricional do cafeeiro Conilon pelo DRIS, no Espírito Santo. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 2000, Poços de Caldas, MG. Anais… Poços de Caldas: Embrapa Café, 2000. p. 1333-1335. Disponível em: http://www.sapc.embrapa.br/arquivos/consorcio/spcb_anais/simposio1/Solos10.pdf. Acesso em: 24 fev. 2022.

COVRE, A. M.; PARTELLI, F. L. BONOMO, R.; COCHICHO, J. Impacts of water availability on macronutrients in fruit and leaves of Conilon coffee. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 53, n. 9, p. 1025-1037, 2018. Disponível em: https://doi.org/10.1590/S0100-204X2018000900006. Acesso em: 24 fev. 2022.

FONTANA, A.; ANJOS, L. H. C.; PEREIRA, M. G. Os Tabuleiros costeiros do estado do Espírito Santo: ocorrência e componentes ambientais. In: ROLIM, S. G.; MENEZES, L. F. T.; SRBEK-ARAUJO, A. C. Floresta Atlântica de Tabuleiro: diversidade e endemismos na Reserva Natural Vale. Rupestre, 2016. p. 31-43.

MARRÉ, W. B.; PARTELLI, F. L.; ESPIDULA, M. C. GONTIJO, I. Micronutrient accumulation in conilon coffee berries with different maturation cycles. Revista Brasileira de Ciência do Solo, v. 39, p. 1456-1462, 2015. Disponível em: https://doi.org/10.1590/01000683rbcs20140649. Acesso em: 24 fev. 2022.

PARTELLI, F. L.; ESPINDULA, M. C.; MARRÉ, W. B.; VIEIRA, H. D. Dry matter and macronutrient accumulation in fruits of Conilon coffee with different ripening cycles. Revista Brasileira de Ciência do Solo, v. 38, n. 1, p. 214-222, 2014. Disponível em: https://doi.org/10.1590/S0100-06832014000100021. Acesso em: 24 fev. 2022.

PARTELLI, F. L.; GOMES, W. R.; OLIVEIRA, M. G.; DIAS, J. M; ESPINDULA, M. C. Normas foliares e diagnóstico nutricional do cafeeiro Conilon na pré-florada e granação, no Espírito Santo. Coffee Science, v. 11, n. 4, p. 544-554, 2016. Disponível em: http://www.sbicafe.ufv.br:80/handle/123456789/8250. Acesso em: 24 fev. 2022.

PIRES, F. R.; CATEN, A.; MARTINS, A. G.; ESPOSTI, M. D. Levantamento da fertilidade nas principais unidades de mapeamento do Espírito Santo. Revista Ciência Agronômica, v. 34, n. 2, p. 115-123, 2003.

PREZOTTI, L. C.; GOMES, J. A.; DADALTO, G. G.; OLIVEIRA, J. A. Manual de recomendação de calagem e adubação para o estado do Espírito Santo: 5ª aproximação. SEEAINCAPERCEDAGRO, 2007. 305 p.

PREZOTTI, L.; GUARCONI, M. Guia de interpretação de análise de solo e foliar. Incaper, 2013. 104 p.

PREZOTTI, L. C.; BRAGANÇA, S.M. Acúmulo de massa seca, N, P e K em diferentes materiais genéticos de café Conilon. Coffee Science, v. 8, n. 3, p. 284-294, 2013. Disponível em: http://www.sbicafe.ufv.br:80/handle/123456789/7982. Acesso em: 24 fev. 2022.

SANTOS, E. O. J.; GONTIJO, I.; SILVA, M. B.; DRUMOND, A. P. Variabilidade espacial de macronutrientes em uma lavoura de café Conilon no Norte do Espírito Santo. Revista Ciência Agronômica, v. 46, n. 3, p. 469-476, 2015. Disponível em: https://doi.org/10.5935/1806-6690.20150028. Acesso em: 24 fev. 2022.

SANTOS, H. G.; JACOMINE, P. K. T.; ANJOS, L. H. C.; OLIVEIRA, V. A.; LUMBRERAS, J. F.; COELHO, M. R.; ALMEIDA, J. A.; CUNHA, T. J. F.; OLIVEIRA, J. B. Sistema Brasileiro de Classificação de Solos. 5ª ed. revista e ampliada. Brasília: Embrapa, 2018. 356 p. Disponível em: https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/199517/1/SiBCS-2018-ISBN-9788570358004.pdf. Acesso em: 24 fev. 2022.

SANTOS, M. M. D.; SILVA, C. A.D.; OZA, E. F.; GONTIJO, I.; AMARAL, J. F. T. D.; PARTELLI, F. L. Concentration of nutrients in leaves, flowers, and fruits of genotypes of Coffea canephora. Plants, v. 10, p. 2661, 2021. Disponível em: https://doi.org/10.3390/plants10122661. Acesso em: 24 fev. 2022.

SILVA, C. A.; SANTOS, E. A.; VIANA, A. P.; DIAS, J. R. M.; PARTELLI, F. L. Genetic diversity in Coffea canephora genotypes for leaf nutrient concentration. Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias – UNCuyo, v. 53, n. 1, p. 22-34, 2021. Disponível em: https://revistas.uncu.edu.ar/ojs3/index.php/RFCA/article/view/3438/3337. Acesso em: 24 fev. 2022.

SOBRAL, L. F.; BARRETO, M. C. V.; SILVA, A. J.; ANJOS, J. L. Guia prático para interpretação de resultados de análises de solos. Embrapa Tabuleiros Costeiros, 2015. 13 p. (Embrapa Tabuleiros Costeiros, Documentos, 206). Disponível em:

https://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/bitstream/doc/1042994/1/Doc206.pdf. Acesso em: 24 fev. 2022.

TEIXEIRA, P. C.; DONAGEMMA, G. K.; FONTANA, A.; TEIXEIRA, W. G. Manual de métodos de análise de solos. 3 ed. Embrapa Solos, 2017. 230 p. (Embrapa Solos. Documentos, 132). Disponível em: https://www.embrapa.br/busca-de-publicacoes/-/publicacao/1085209/manual-de-metodos-de-analise-de-solo. Acesso em: 24 fev. 2022.

Publicado

27-01-2023

Como Citar

Fontana, A., Pires, I. F. ., Partelli, F. L. ., Campanharo, A. ., Rocha, J. R. ., & Rodrigues, J. D. . (2023). Nutritional diagnosis in a Conilon coffee plantation in the northern region of the Espírito Santo state. Revista Agrogeoambiental, 14(1), e20221708. https://doi.org/10.18406/2316-1817v14n120221708