Physical and chemical characterization of frozen mango pulps sold in Machado, Minas Gerais state, Brazil
DOI:
https://doi.org/10.18406/2316-1817v17nunico20251961Palavras-chave:
Mangifera indica L. Freezing. Identity and quality standard. Vitamin C.Resumo
The use of frozen fruit pulps has gained prominence in food trade, as it provides a convenient alternative with adequate nutritional characteristics. Thus, this study was developed in order to evaluate physical and chemical characteristics of frozen mango pulps sold in Machado, state of Minas Gerais, Brazil, to verify if the product complies with the identity and quality standard established by current Brazilian legislation. Four brands (A, B, C, and D) of frozen mango pulps were selected, with five replicates of each, from the same batch and expiration date. The following analyses were performed: color (L* value, hue angle, and chroma), pH, titratable acidity (g citric acid/100 g), soluble solids (°Brix), total solids (g/100 g), and ascorbic acid (mg/100 g). A higher L* value (lighter color) and chroma were identified for brand A when compared to the others. Meanwhile, the brand B pulp had the highest hue angle (88.98), close to 90°, corresponding to yellow. Results for titratable acidity, soluble solids, total solids, and ascorbic acid comply with those specified by the Brazilian legislation for frozen mango pulps—except for pH, which three of the four brands registered values below the permitted level. It was concluded that only one brand of frozen mango pulp sold in Machado complied with the standards specified by current legislation, while pH values lower than the permitted level were registered in the others.
Referências
BENEVIDES, S. D.; RAMOS, A. M.; STRINGHETA, P. C.; CASTRO, V. C. Qualidade da manga e polpa da manga Ubá. Food Science and Technology, v. 28, n. 3, p. 571-578, 2008.
BEZERRA, C. S.; BRITO, K. D.; SANTOS, S. R. T. O.; PAULO, A. J. S.; SANTOS, A. S. S. Qualidade microbiológica e pH de polpas de frutas congeladas comercializadas em Campina Grande-PB. Revista Semiárido De Visu, v. 11, n. 3, p. 578-591, 2023.
BRASIL, A. S.; SIGARINI, K. D. S.; PARDINHO, F. C.; FARIA, R. A. P. G. D.; SIQUEIRA, N. F. M. P. Avaliação da qualidade físico-química de polpas de fruta congeladas comercializadas na cidade de Cuiabá-MT. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 38, n. 1, p. 167-175, 2016.
BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Instrução Normativa IN nº 37, de 1º de outubro de 2018. Parâmetros Analíticos de Suco e de Polpa de Frutas. Diário Oficial da União. Brasília-DF, Seção 1, 08 de outubro de 2018.
BRUNINI, M. A.; DURIGAN, J. F.; OLIVEIRA, A. L. Avaliação das alterações em polpa de manga 'Tommy-Atkins' congeladas. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 24, n. 3, p. 651-653, 2002.
BUENO, S. M.; LOPES, M. R. V.; GRACIANO, R. A. S.; FERNANDES, E. C.B.; GARCIA-CRUZ, C. H. Avaliação da qualidade de polpas de frutas congeladas. Revista do Instituto Adolfo Lutz, v. 61, n. 2, p. 121-126, 2002.
CASTRO, T. M. N.; ZAMBONI, P. V.; DOVADONI, S.; CUNHA NETO, A.; RODRIGUES, L. J. Parâmetros de qualidade de polpas de frutas congeladas. Revista do Instituto Adolfo Lutz, v. 74, n. 4, p. 426-436, 2015.
COSTA, D. L. S.; HUNALDO, V. K. L.; SOUZA, L. A.; SOUSA, M. S.; SANTOS, L. N.; FREITAS, A. C.; FONTENELE, M. A.; SANTOS, L. H.; GOMES, P. R. B.; MOREIRA, A. B. N. Caracterização de polpas de frutas de produtores artesanais de Porto Franco-MA. The Journal of Engineering and Exact Sciences, v. 8, n. 11, 15072-01e, 2022.
CHITARRA, M. I. F.; CHITARRA, A. B. Pós-colheita de frutas e hortaliças: fisiologia e manuseio. 2. ed. Lavras: UFLA, 2005. 785 p.
DANIELI, F.; COSTA, L. R. L. G.; SILVA, L. D.; HARA, A. S. S.; SILVA, A. D. Determinação de vitamina C em amostras de suco de laranja in natura e amostras comerciais de suco de laranja pasteurizado e envasado em embalagem Tetra Pak. Revista do Instituto de Ciências da Saúde, v. 27, n. 4, p. 361-365, 2009.
FARINA, V.; GENTILE, C.; SORTINO, G.; GIANGUZZI, G.; PALAZZOLO, E.; MAZZAGLIA, A. Tree-ripe mango fruit: Physicochemical characterization, antioxidant properties and sensory profile of six Mediterranean-grown cultivars. Agronomy, v. 10, n. 6, e 884, 2020.
FERREIRA, D. F. Sisvar: a computer statistical analysis system. Ciência e Agrotecnologia, v. 35, n. 6, p. 1039-1042, 2011.
FONSECA, N.; CUNHA, G. A. P.; NASCIMENTO, A. S.; SANTOS FILHO, H. P. A cultura da manga. 2 ed. Brasília, DF: Embrapa Informação Tecnológica, 2006. 63 p. (Coleção plantar, 53).
INSTITUTO ADOLFO LUTZ. Métodos físico-químicos para análise de alimentos. São Paulo: Instituto Adolfo Lutz, 2008. 1020 p. Disponível em: <http://www.ial.sp.gov.br/resources/editorinplace/ial/2016_3_19/analise dealimentosial_2008.pdf>. Acesso em: 19 abr. 2024.
LEBAKA, V. R.; WEE, Y. J.; YE, W.; KORIVI, M. Nutritional composition and bioactive compounds in three different parts of mango fruit. International Journal of Environmental Research and Public Health, v. 18, n. 2, e 741, 2021.
MACHADO, S. S.; TAVARES, J. T. Q.; CARDOSO, R. L.; MACHADO, C. S.; SOUZA, K. E. P. Caracterização de polpas de frutas tropicais congeladas comercializadas no Recôncavo Baiano. Revista Ciência Agronômica, v. 38, n. 2, p. 158-163, 2007.
MINOLTA, K. Precise color communication: color control from perception to instrumentation. Sakai: Konica Minolta Sensing Inc., 1998. 59 p.
NAZARENO, L. S. Q.; CARDOSO, E. R. C.; ACEVEDO, A. K. O. S.; SOARES, A. G. A. Chemical characterization of fruit pulpes marketed in Southwest of Piauí State. Scientia Agraria Paranaensis, v. 18, n. 2, p. 185-189, 2019.
OLIVEIRA, T. A.; LEITE, R. H. L.; AROUCHA, E. M. M.; FREITAS, T. G. G.; SANTOS, F. K. G. Avaliação da qualidade físico-química de polpas de frutas congeladas na cidade de Mossoró-RN. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, v. 9, n. 2, p. 248-255, 2014.
SANTOS, E. H. F.; FIGUEIREDO NETO, A.; DONZELI, V. P. Physical, chemical and microbiological aspects of fruit pulps marketed in Petrolina (PE) and Juazeiro (BA). Brazilian Journal of Food Technology, v. 19, e2015089, 2016.
SILVA, L. M. R.; MAIA, G. A.; FIGUEIREDO, R. W.; SOUSA, P. H. M.; GONZAGA, M. L. C.; FIGUEIREDO, E. A. T. Estudo do comportamento reológico de polpas de caju (Anacardium occidentale, L.), acerola (Malpighia emarginata, DC) e manga (Mangifera indica, L.). Semina: Ciências Agrárias, v. 33, n. 1, p. 237-247, 2012.
SOARES, L. P.; JOSÉ, A. R. S. Compostos bioativos em polpas de mangas ‘Rosa’ e ‘Espada’ submetidas ao branqueamento e congelamento. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 35, n. 2, p. 579-586, 2013.
SOUSA, Y. A.; BORGES, M. A.; VIANA, A. F. S.; DIAS, A. L.; SOUSA, J. J. V.; SILVA, B. A.; SILVA, S. K. R.; AGUIAR, F. S. Avaliação físico-química e microbiológica de polpas de frutas congeladas comercializadas em Santarém-PA. Brazilian Journal of Food Technology, v. 23, e2018085, 2020.
STROHECKER, R.; HENINING, H. M. Análisis de vitaminas: métodos comprobrados. Madrid: Paz Montalvo, 1967. 428 p.
Downloads
Publicado
Como Citar
Edição
Seção
Licença
Copyright (c) 2025 Ádrian Rodrigues Oliveira, Luíz Guilherme Malaquias da Silva, Marcela Costa Rocha, Brígida Monteiro Vilas Boas

Este trabalho está licenciado sob uma licença Creative Commons Attribution 4.0 International License.
A Revista Agrogeoambiental é um periódico científico de acesso aberto e gratuito.
A submissão de artigos e demais obras de comunicação científica para a Revista Agrogeoambiental implica plena aceitação pelo autor e pelos coautores da política de direitos autorais abaixo:
● Autor e coautores mantêm os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution, que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.
● Autor e coautores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho on-line (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) após seu aceite e publicação pela Revista Agrogeoambiental - mantendo o reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
● Autor e coautores declaram que a obra é de autoria deles e responsabilizam-se por sua originalidade e pelas opiniões nela contidas.
● Após aceito e publicado o artigo, autor e coautores autorizam o editor a divulgar em mídias e modalidades de escolha do editor.
● O autor e os coautores resguardam os direitos autorais morais do obra publicada.