Physical and chemical characterization of frozen mango pulps sold in Machado, Minas Gerais state, Brazil

Autores

  • Ádrian Rodrigues Oliveira Instituto Federal de Educação, Ciências e Tecnologia do Sul de Minas Gerais (IFSULDEMINAS) Campus Machado
  • Luíz Guilherme Malaquias da Silva Instituto Federal de Educação, Ciências e Tecnologia do Sul de Minas Gerais (IFSULDEMINAS) Campus Machado
  • Marcela Costa Rocha Instituto Federal de Educação, Ciências e Tecnologia do Sul de Minas Gerais (IFSULDEMINAS) Campus Machado
  • Brígida Monteiro Vilas Boas Instituto Federal de Educação, Ciências e Tecnologia do Sul de Minas Gerais (IFSULDEMINAS) Campus Machado

DOI:

https://doi.org/10.18406/2316-1817v17nunico20251961

Palavras-chave:

Mangifera indica L. Freezing. Identity and quality standard. Vitamin C.

Resumo

The use of frozen fruit pulps has gained prominence in food trade, as it provides a convenient alternative with adequate nutritional characteristics. Thus, this study was developed in order to evaluate physical and chemical characteristics of frozen mango pulps sold in Machado, state of Minas Gerais, Brazil, to verify if the product complies with the identity and quality standard established by current Brazilian legislation. Four brands (A, B, C, and D) of frozen mango pulps were selected, with five replicates of each, from the same batch and expiration date. The following analyses were performed: color (L* value, hue angle, and chroma), pH, titratable acidity (g citric acid/100 g), soluble solids (°Brix), total solids (g/100 g), and ascorbic acid (mg/100 g). A higher L* value (lighter color) and chroma were identified for brand A when compared to the others. Meanwhile, the brand B pulp had the highest hue angle (88.98), close to 90°, corresponding to yellow. Results for titratable acidity, soluble solids, total solids, and ascorbic acid comply with those specified by the Brazilian legislation for frozen mango pulps—except for pH, which three of the four brands registered values below the permitted level. It was concluded that only one brand of frozen mango pulp sold in Machado complied with the standards specified by current legislation, while pH values lower than the permitted level were registered in the others.

Biografia do Autor

Brígida Monteiro Vilas Boas, Instituto Federal de Educação, Ciências e Tecnologia do Sul de Minas Gerais (IFSULDEMINAS) Campus Machado

A minha área é pós-colheita de frutas e hortaliças e processamento/tecnologia de alimentos de origem vegetal.

Referências

BENEVIDES, S. D.; RAMOS, A. M.; STRINGHETA, P. C.; CASTRO, V. C. Qualidade da manga e polpa da manga Ubá. Food Science and Technology, v. 28, n. 3, p. 571-578, 2008.

BEZERRA, C. S.; BRITO, K. D.; SANTOS, S. R. T. O.; PAULO, A. J. S.; SANTOS, A. S. S. Qualidade microbiológica e pH de polpas de frutas congeladas comercializadas em Campina Grande-PB. Revista Semiárido De Visu, v. 11, n. 3, p. 578-591, 2023.

BRASIL, A. S.; SIGARINI, K. D. S.; PARDINHO, F. C.; FARIA, R. A. P. G. D.; SIQUEIRA, N. F. M. P. Avaliação da qualidade físico-química de polpas de fruta congeladas comercializadas na cidade de Cuiabá-MT. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 38, n. 1, p. 167-175, 2016.

BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Instrução Normativa IN nº 37, de 1º de outubro de 2018. Parâmetros Analíticos de Suco e de Polpa de Frutas. Diário Oficial da União. Brasília-DF, Seção 1, 08 de outubro de 2018.

BRUNINI, M. A.; DURIGAN, J. F.; OLIVEIRA, A. L. Avaliação das alterações em polpa de manga 'Tommy-Atkins' congeladas. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 24, n. 3, p. 651-653, 2002.

BUENO, S. M.; LOPES, M. R. V.; GRACIANO, R. A. S.; FERNANDES, E. C.B.; GARCIA-CRUZ, C. H. Avaliação da qualidade de polpas de frutas congeladas. Revista do Instituto Adolfo Lutz, v. 61, n. 2, p. 121-126, 2002.

CASTRO, T. M. N.; ZAMBONI, P. V.; DOVADONI, S.; CUNHA NETO, A.; RODRIGUES, L. J. Parâmetros de qualidade de polpas de frutas congeladas. Revista do Instituto Adolfo Lutz, v. 74, n. 4, p. 426-436, 2015.

COSTA, D. L. S.; HUNALDO, V. K. L.; SOUZA, L. A.; SOUSA, M. S.; SANTOS, L. N.; FREITAS, A. C.; FONTENELE, M. A.; SANTOS, L. H.; GOMES, P. R. B.; MOREIRA, A. B. N. Caracterização de polpas de frutas de produtores artesanais de Porto Franco-MA. The Journal of Engineering and Exact Sciences, v. 8, n. 11, 15072-01e, 2022.

CHITARRA, M. I. F.; CHITARRA, A. B. Pós-colheita de frutas e hortaliças: fisiologia e manuseio. 2. ed. Lavras: UFLA, 2005. 785 p.

DANIELI, F.; COSTA, L. R. L. G.; SILVA, L. D.; HARA, A. S. S.; SILVA, A. D. Determinação de vitamina C em amostras de suco de laranja in natura e amostras comerciais de suco de laranja pasteurizado e envasado em embalagem Tetra Pak. Revista do Instituto de Ciências da Saúde, v. 27, n. 4, p. 361-365, 2009.

FARINA, V.; GENTILE, C.; SORTINO, G.; GIANGUZZI, G.; PALAZZOLO, E.; MAZZAGLIA, A. Tree-ripe mango fruit: Physicochemical characterization, antioxidant properties and sensory profile of six Mediterranean-grown cultivars. Agronomy, v. 10, n. 6, e 884, 2020.

FERREIRA, D. F. Sisvar: a computer statistical analysis system. Ciência e Agrotecnologia, v. 35, n. 6, p. 1039-1042, 2011.

FONSECA, N.; CUNHA, G. A. P.; NASCIMENTO, A. S.; SANTOS FILHO, H. P. A cultura da manga. 2 ed. Brasília, DF: Embrapa Informação Tecnológica, 2006. 63 p. (Coleção plantar, 53).

INSTITUTO ADOLFO LUTZ. Métodos físico-químicos para análise de alimentos. São Paulo: Instituto Adolfo Lutz, 2008. 1020 p. Disponível em: <http://www.ial.sp.gov.br/resources/editorinplace/ial/2016_3_19/analise dealimentosial_2008.pdf>. Acesso em: 19 abr. 2024.

LEBAKA, V. R.; WEE, Y. J.; YE, W.; KORIVI, M. Nutritional composition and bioactive compounds in three different parts of mango fruit. International Journal of Environmental Research and Public Health, v. 18, n. 2, e 741, 2021.

MACHADO, S. S.; TAVARES, J. T. Q.; CARDOSO, R. L.; MACHADO, C. S.; SOUZA, K. E. P. Caracterização de polpas de frutas tropicais congeladas comercializadas no Recôncavo Baiano. Revista Ciência Agronômica, v. 38, n. 2, p. 158-163, 2007.

MINOLTA, K. Precise color communication: color control from perception to instrumentation. Sakai: Konica Minolta Sensing Inc., 1998. 59 p.

NAZARENO, L. S. Q.; CARDOSO, E. R. C.; ACEVEDO, A. K. O. S.; SOARES, A. G. A. Chemical characterization of fruit pulpes marketed in Southwest of Piauí State. Scientia Agraria Paranaensis, v. 18, n. 2, p. 185-189, 2019.

OLIVEIRA, T. A.; LEITE, R. H. L.; AROUCHA, E. M. M.; FREITAS, T. G. G.; SANTOS, F. K. G. Avaliação da qualidade físico-química de polpas de frutas congeladas na cidade de Mossoró-RN. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, v. 9, n. 2, p. 248-255, 2014.

SANTOS, E. H. F.; FIGUEIREDO NETO, A.; DONZELI, V. P. Physical, chemical and microbiological aspects of fruit pulps marketed in Petrolina (PE) and Juazeiro (BA). Brazilian Journal of Food Technology, v. 19, e2015089, 2016.

SILVA, L. M. R.; MAIA, G. A.; FIGUEIREDO, R. W.; SOUSA, P. H. M.; GONZAGA, M. L. C.; FIGUEIREDO, E. A. T. Estudo do comportamento reológico de polpas de caju (Anacardium occidentale, L.), acerola (Malpighia emarginata, DC) e manga (Mangifera indica, L.). Semina: Ciências Agrárias, v. 33, n. 1, p. 237-247, 2012.

SOARES, L. P.; JOSÉ, A. R. S. Compostos bioativos em polpas de mangas ‘Rosa’ e ‘Espada’ submetidas ao branqueamento e congelamento. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 35, n. 2, p. 579-586, 2013.

SOUSA, Y. A.; BORGES, M. A.; VIANA, A. F. S.; DIAS, A. L.; SOUSA, J. J. V.; SILVA, B. A.; SILVA, S. K. R.; AGUIAR, F. S. Avaliação físico-química e microbiológica de polpas de frutas congeladas comercializadas em Santarém-PA. Brazilian Journal of Food Technology, v. 23, e2018085, 2020.

STROHECKER, R.; HENINING, H. M. Análisis de vitaminas: métodos comprobrados. Madrid: Paz Montalvo, 1967. 428 p.

Publicado

12-08-2025

Como Citar

Oliveira, Ádrian R., Silva, L. G. M. da, Rocha, M. C., & Vilas Boas, B. M. (2025). Physical and chemical characterization of frozen mango pulps sold in Machado, Minas Gerais state, Brazil. Revista Agrogeoambiental, 17(unico), e20251961. https://doi.org/10.18406/2316-1817v17nunico20251961

Edição

Seção

Short Communication