Quality of Coffea arabica seedlings produced in different nurseries in southern Minas Gerais, Brazil
DOI:
https://doi.org/10.18406/2316-1817v12n420201497Keywords:
DQI. Catuaí. Nurseryperson. Combined analysis.Abstract
Obtaining high-quality seedlings is a step of fundamental importance for the successful implementation of a coffee crop, which can be measured by evaluating seedling morphological and quality parameters. This study examines the quality of coffee seedlings produced in nurseries in the municipalities of Inconfidentes, Ouro Fino, and Jacutinga, southern Minas Gerais State, Brazil. The experiment was carried out in nurseries here termed 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 and 8, from 05/28/2017 to 02/28/2018. The experiment was developed in an 8 × 2 factorial arrangement consisting of 8 seedling nurseries and 2 cultivars (Catuaí strains IAC 62 and 144) evaluated in 3 replicates containing 8 seedlings each. The following traits were evaluated: leaf area (LA), total dry matter (TDM), shoot: root ratio (S: R), plant height: stem diameter ratio (HDR), and Dickson quality index (DQI). Data were subjected to combined analysis and, after significant differences were detected (p<0.05), the Scott-Knott test of means was applied. The management adopted in the nurseries influenced the development of the evaluated cultivars. Seedlings from nursery 5, of both evaluated cultivars; and from nursery 8, of cultivar IAC 144, exhibited a DQI above 0.2, indicating superior quality. Only nursery 5 showed seedlings of adequate quality for both cultivars. Regardless of their location, the other coffee-seedling nurseries still did not produce seedlings of satisfactory quality to be taken to the field.
References
ALVES, J. D.; GUIMARÃES, R. J. Sintomas de desordens fisiológicas em cafeeiro. In: GUIMARÃES, R. J.; MENDES, A. N. G.; BALIZA, D. P. (Ed.). Semiologia do cafeeiro: sintomas de desordens nutricionais, fitossanitárias e fisiológicas. Lavras: UFLA, 2010. 215p.
BARROS, R. S.; MAESTRI, M.; VIEIRA, M. et al. Determinação de área de folhas do café (Coffea arabica L. cv. Bourbon Amarelo‟). Revista Ceres, Viçosa, v.20, n.107, p.44-52, 1973.
CARVALHO, G. R.; GUIMARÃES, P. T. G.; NOGUEIRA, A. M. et al. Normas e padrões para a comercialização de sementes e mudas de cafeeiros em Minas Gerais. Informe Agropecuário, Belo Horizonte, v.29, n.247, p.24-30, 2008.
CLIMATE-DATA.ORG. Clima: Inconfidentes. Disponível em: < https://pt.climate-data.org/america-do-sul/brasil/minas-gerais/inconfidentes-176515/> Acesso em: 02 de setembro de 2018.
CONAB. Companhia Nacional de Abastecimento. Acompanhamento - Safra Brasileira de café Safra 2017, terceira estimativa, setembro/2017. Acesso em: 18 Abr. 2018. Online. Disponível em: https://www.conab.gov.br/index.php/info-agro/safras/cafe. p.1-106.
DARDENGO, M. C. J. D.; SOUSA, E. F.; REIS, E. F. et al. Crescimento e qualidade de mudas de café conilon produzidas em diferentes recipientes e níveis de sombreamento. Coffee Science, Lavras-MG, v.8, n.4, p.500-509, 2013. Disponível em: < http://coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/512/pdf_68>. Acesso em 07 agosto. 2018.
DICKSON, A. et al. Quality appraisal of white spruce and White pine seedling stock in nurseries. Forest Chronicle, v.36, 1960. 4p.
FERREIRA, D.F. Sisvar 5.1 - Análises estatísticas por meio do Sisvar para Windows. Lavras: Universidade Federal de Lavras, 2011. p.255-258.
FONSECA, E. P. Padrão de qualidade de mudas de Trema mícrantha (L.) Blume., Cedrela fissilis Vell. e Aspidosperma polyneuron Muil Arg. produzidas sob diferentes períodos de sombreamento. Jaboticabal, UEP, 2000. 113p. Tese (Doutorado em Agronomia) - Universidade Estadual Paulista.
FONTENO, W. C.; BILDERBACK, T. E. impacto of hydrogel on physical properties of coarse-structured horticultural substrates. Journal American Society For Horticultural Science, v.118, n.2, 1993.
GASPARIN, E. Armazenamento de sementes e produção de mudas de Parapiptadenia rígida (Benth.) Brenan. Santa Maria-SC: UFSA, 2012, 146p. Dissertação (Mestrado em Engenharia Florestal) – Universidade Federal de Santa Maria.
GOMES, J. M.; PAIVA, H. N. Viveiros florestais: Propagação sexuada. Viçosa, MG: UFV, 2004.
KAINUMA, R. H. MIGLIORANZA, E.; FONSECA, E. P. et al. Qualidade de mudas Coffea arábica desenvolvidas em diferentes substratos e doses de adubo de liberação lenta. In: II Simpósio de Pesquisa dos cafés do Brasil. 2002, Porto Seguro - BA. Resumos. p.1870.
MARANA, J. P.; MIGLIORANZA, E.; FONSECA, E. de P. et al. Índices de qualidade e crescimento de mudas de café produzidas em tubetes. Ciência Rural, Santa Maria, v.38, n.1, p.39-45, 2008.
MEIRELES, R. C., ARAÚJO, E. F., REIS, M. S. et al. Metodologia para acelerar a germinação das sementes de café. Revista Brasileira de Sementes, v.29, n.3 p.80-86, 2007.
MUNGUABE, J. F. Qualidade morfológica de mudas clonais de eucalipto na fase de expedição em viveiros comerciais. 2012. Dissertação (Mestrado em Ciências Florestais) – Universidade Federal de Lavras, Lavras, 2012. 73p.
PEREIRA, I. S.; LIMA, K. C. C.; MELO JUNIOr, h. B. Substratos orgânicos na produção de mudas de cafeeiro em tubetes. Revista de Agricultura Neotropical, v. 4, p. 17-26, 2017.
TATAGIBA, S. D.; PEZZOPANE, J. E. M.; REIS, E. F. Crescimento vegetativo de mudas de café arábica (Coffea arabica L.) submetidas a diferentes níveis de sombreamento. Coffee Science, v. 5, p. 251-261, 2010
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright Notice
All of the Revista Agrogeoambiental’s articles and reviews are free to access immediately after its publication.
When submitting a paper to Revista Agrogeoambiental, the authors accept the following copyright policies:
- Authors maintain the copyrights and grant the journal the right of first publication. The paper is licensed under the Creative Commons Attribution License, which allows the sharing of the work as long as it acknowledges the author and the initial publication in this journal.
- Authors are free and encouraged to store their work elsewhere, for instance in institutional repositories or websites such as academia.edu to increase circulation.
- Authors assume their authorship and are responsible for the originality and opinions in their papers.
- After the article acceptance and publishing by Revista Agrogeoambiental, the authors allow the editor to publicize the work in other medias.
- Moral rights are granted to the authors.