Quality of Coffea arabica seedlings produced in different nurseries in southern Minas Gerais, Brazil
DOI:
https://doi.org/10.18406/2316-1817v12n420201497Palabras clave:
DQI. Catuaí. Nurseryperson. Combined analysis.Resumen
Obtaining high-quality seedlings is a step of fundamental importance for the successful implementation of a coffee crop, which can be measured by evaluating seedling morphological and quality parameters. This study examines the quality of coffee seedlings produced in nurseries in the municipalities of Inconfidentes, Ouro Fino, and Jacutinga, southern Minas Gerais State, Brazil. The experiment was carried out in nurseries here termed 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 and 8, from 05/28/2017 to 02/28/2018. The experiment was developed in an 8 × 2 factorial arrangement consisting of 8 seedling nurseries and 2 cultivars (Catuaí strains IAC 62 and 144) evaluated in 3 replicates containing 8 seedlings each. The following traits were evaluated: leaf area (LA), total dry matter (TDM), shoot: root ratio (S: R), plant height: stem diameter ratio (HDR), and Dickson quality index (DQI). Data were subjected to combined analysis and, after significant differences were detected (p<0.05), the Scott-Knott test of means was applied. The management adopted in the nurseries influenced the development of the evaluated cultivars. Seedlings from nursery 5, of both evaluated cultivars; and from nursery 8, of cultivar IAC 144, exhibited a DQI above 0.2, indicating superior quality. Only nursery 5 showed seedlings of adequate quality for both cultivars. Regardless of their location, the other coffee-seedling nurseries still did not produce seedlings of satisfactory quality to be taken to the field.
Citas
ALVES, J. D.; GUIMARÃES, R. J. Sintomas de desordens fisiológicas em cafeeiro. In: GUIMARÃES, R. J.; MENDES, A. N. G.; BALIZA, D. P. (Ed.). Semiologia do cafeeiro: sintomas de desordens nutricionais, fitossanitárias e fisiológicas. Lavras: UFLA, 2010. 215p.
BARROS, R. S.; MAESTRI, M.; VIEIRA, M. et al. Determinação de área de folhas do café (Coffea arabica L. cv. Bourbon Amarelo‟). Revista Ceres, Viçosa, v.20, n.107, p.44-52, 1973.
CARVALHO, G. R.; GUIMARÃES, P. T. G.; NOGUEIRA, A. M. et al. Normas e padrões para a comercialização de sementes e mudas de cafeeiros em Minas Gerais. Informe Agropecuário, Belo Horizonte, v.29, n.247, p.24-30, 2008.
CLIMATE-DATA.ORG. Clima: Inconfidentes. Disponível em: < https://pt.climate-data.org/america-do-sul/brasil/minas-gerais/inconfidentes-176515/> Acesso em: 02 de setembro de 2018.
CONAB. Companhia Nacional de Abastecimento. Acompanhamento - Safra Brasileira de café Safra 2017, terceira estimativa, setembro/2017. Acesso em: 18 Abr. 2018. Online. Disponível em: https://www.conab.gov.br/index.php/info-agro/safras/cafe. p.1-106.
DARDENGO, M. C. J. D.; SOUSA, E. F.; REIS, E. F. et al. Crescimento e qualidade de mudas de café conilon produzidas em diferentes recipientes e níveis de sombreamento. Coffee Science, Lavras-MG, v.8, n.4, p.500-509, 2013. Disponível em: < http://coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/512/pdf_68>. Acesso em 07 agosto. 2018.
DICKSON, A. et al. Quality appraisal of white spruce and White pine seedling stock in nurseries. Forest Chronicle, v.36, 1960. 4p.
FERREIRA, D.F. Sisvar 5.1 - Análises estatísticas por meio do Sisvar para Windows. Lavras: Universidade Federal de Lavras, 2011. p.255-258.
FONSECA, E. P. Padrão de qualidade de mudas de Trema mícrantha (L.) Blume., Cedrela fissilis Vell. e Aspidosperma polyneuron Muil Arg. produzidas sob diferentes períodos de sombreamento. Jaboticabal, UEP, 2000. 113p. Tese (Doutorado em Agronomia) - Universidade Estadual Paulista.
FONTENO, W. C.; BILDERBACK, T. E. impacto of hydrogel on physical properties of coarse-structured horticultural substrates. Journal American Society For Horticultural Science, v.118, n.2, 1993.
GASPARIN, E. Armazenamento de sementes e produção de mudas de Parapiptadenia rígida (Benth.) Brenan. Santa Maria-SC: UFSA, 2012, 146p. Dissertação (Mestrado em Engenharia Florestal) – Universidade Federal de Santa Maria.
GOMES, J. M.; PAIVA, H. N. Viveiros florestais: Propagação sexuada. Viçosa, MG: UFV, 2004.
KAINUMA, R. H. MIGLIORANZA, E.; FONSECA, E. P. et al. Qualidade de mudas Coffea arábica desenvolvidas em diferentes substratos e doses de adubo de liberação lenta. In: II Simpósio de Pesquisa dos cafés do Brasil. 2002, Porto Seguro - BA. Resumos. p.1870.
MARANA, J. P.; MIGLIORANZA, E.; FONSECA, E. de P. et al. Índices de qualidade e crescimento de mudas de café produzidas em tubetes. Ciência Rural, Santa Maria, v.38, n.1, p.39-45, 2008.
MEIRELES, R. C., ARAÚJO, E. F., REIS, M. S. et al. Metodologia para acelerar a germinação das sementes de café. Revista Brasileira de Sementes, v.29, n.3 p.80-86, 2007.
MUNGUABE, J. F. Qualidade morfológica de mudas clonais de eucalipto na fase de expedição em viveiros comerciais. 2012. Dissertação (Mestrado em Ciências Florestais) – Universidade Federal de Lavras, Lavras, 2012. 73p.
PEREIRA, I. S.; LIMA, K. C. C.; MELO JUNIOr, h. B. Substratos orgânicos na produção de mudas de cafeeiro em tubetes. Revista de Agricultura Neotropical, v. 4, p. 17-26, 2017.
TATAGIBA, S. D.; PEZZOPANE, J. E. M.; REIS, E. F. Crescimento vegetativo de mudas de café arábica (Coffea arabica L.) submetidas a diferentes níveis de sombreamento. Coffee Science, v. 5, p. 251-261, 2010
Publicado
Cómo citar
Número
Sección
Licencia
La Revista Agrogeoambiental es un periódico científico de acceso abierto y gratuito.
La sumisión de artículos y demás obras de comunicación científica para la Revista Agrogeoambiental implica plena aceptación por el autor y los coautores de la política de derechos de autor abajo:
● Autor y coautores mantienen los derechos de autor y conceden a la revista el derecho de primera publicación, con el trabajo simultáneamente licenciado bajo la Licença Creative Commons Attribution, que permite el compartir el trabajo con reconocimiento de la autoría y publicación inicial en esta revista.
● Autor y coautores tienen permitido y son estimulados a publicar y distribuir su trabajo en línea (por ejemplo, en repositorios institucionales o en su página personal) después de su aceptación y publicación por la Revista Agrogeoambiental - manteniendo el reconocimiento de autoría y publicación inicial en esta revista.
● Autor y coautores declaran que la obra es de autoría de ellos y se responsabilizan por su originalidad y por las opiniones contenidas en ella.
● Una vez aceptado y publicado el artículo, autor y co-autores autorizan a la editorial a publicar en los medios y métodos para la elección del editor.
● El autor y coautores consagran los derechos de autor moral de la obra publicada.